Index Vakbarát Hírportál

Felmérik az iskolások fizikai állapotát

2012. március 20., kedd 19:13

Az országos mérés, értékelés keretében a következő tanévben már gondoskodni kellene a tanulók fizikai állapotának és edzettségének vizsgálatáról is a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet tervezete szerint. A tanév szeptember 3-án kezdődne. A kormany.hu oldalon kedden közzétett javaslatot március 26-ig lehet véleményezni.

A javaslat szerint a 2012/2013-as tanévben a tanítási év első tanítási napja 2012. szeptember 3., hétfő, az utolsó tanítási napja 2013. június 14., péntek. A tanítási napok száma száznyolcvankét nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolában és szakiskolában a tanítási napok száma száznyolcvanegy nap.  Az őszi szünet 2012. október 29-től november 4-ig tart, a téli szünet 2012. december 27-től 2013. január 2-ig, míg a tavaszi szünet 2013. március 28-tól április 2-ig.

Mérik az olvasást...

Új elemként beemelik a megyei intézményfenntartó központokat a jogszabályba, tekintettel arra, hogy az állam közoktatásban betöltött új szerepvállalásával az intézményfenntartással kapcsolatos feladatok nagyobb részét a megyei központok látják el.

Az országos méréssel, értékeléssel kapcsolatos újdonság, az olvasási-szövegértési és a matematikai alapkészségek fejlődését a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamon valamennyi tanulónál meg kell vizsgálni. A negyedik évfolyamon a köznevelési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget. Ugyanakkor a rendelet tartalmazza, hogy a negyedik évfolyamra vonatkozó, az alapkészségek és -képességek mérésére alkalmas tesztanyagokat az Oktatási Hivatal a honlapján közzéteszi. Azok szabadon felhasználhatók, és az eredmények az interneten értékelhetők.

...és a fizikai állapotot

További újdonság, hogy a 2012/2013-as tanévben országos mérés, értékelés keretében gondoskodni kell a tanulók fizikai állapotának és edzettségének vizsgálatáról. A vizsgálatot az intézményeknek 2013. április 3. és május 28. között kell megszervezniük.

Újdonság az is, hogy a középiskolákban 2013. március 1. és 2013. május 31. között ellenőrizni kell a középszintű és az emelt szintű érettségi vizsgákra történt jelentkezések módját, és a 2012. január 1-jétől a megyei intézményfenntartó központok fenntartásába került iskolákban meg kell vizsgálni az intézmények jogszerű működésének feltételeit. A vizsgálatot a kormányhivatalok végzik, szakértők bevonásával.

A miniszteri rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

Rovatok