Index Vakbarát Hírportál

Fiára kente a lopást a serleggyűjtő múzeumi tolvaj

2012. március 22., csütörtök 11:34 | aznap frissítve

Lakossági bejelentések alapján sikerült elfogni azt a férfit, aki szombaton a tatai Kuny Domonkos Vármúzeum egyik látogatóktól lezárt terméből ellopta a Csizmadia céh XVIII. századi ezüst serlegét – közölte a rendőrség a honlapján.

A múzeum biztonsági kamerái által rögzített képanyagot és a múzeumigazgatóval éppen interjút készítő helyi tévé felvételeit nyilvánosságra hozták. Ezeken egy hosszú, fehér kabátos, idős férfi látható. Számos hívás érkezett a rendőrségre és a múzeum igazgatójához is azoktól, akik felismerték az elkövetőt. A nyolcvanéves, szenvedélyes kupa- és serleggyűjtő nyugdíjas is felhívta a rendőröket. Azt állította, hogy fia diákcsínyből lopta el a serleget, ez azonban ellentmond a felvételeknek. A férfi – akit az azonosítás után szerda este állítottak elő –, miután látta magát a tévében, szerda délelőtt visszajuttatta a tárgyat a múzeumba, amiről az igazgatót is értesítette.

Letartóztatásakor beismerte tettét. Elmondása szerint szombaton kirándulni indult Tatára, majd bement megnézni a kiállítást, mikor látta, hogy az ingyenes. Az ellopott tárggyal gyűjteményét akarta gyarapítani. A serleget azután tette belső zsebébe, hogy rajta kívül mindenki elhagyta a termet, majd hazavonatozott Budapestre.

Rovatok