Index Vakbarát Hírportál

Később jön, de intenzívebb lehet a pollenszezon

2012. március 22., csütörtök 17:24

Már most 7-8 allergén fafaj virágzik, az elkövetkezendő hetekben pedig további növények virágzása indul meg. A tavaszi csúcsidőszaknak számító áprilisban akár 15 faj is virágozhat egyszerre, ha nem lesz erősebb lehülés. Ebben az esetben a pollenallergiások intenzívebb hatásnak lesznek kitéve, mint tavaly, amikor az áprilisi hőmérséklet a megszokottnál hidegebb volt. A levegőben lévő virágpor mennyisége ugyanis egyenesen arányos a hőmérséklettel – hangzott el a Paller Judit országos tisztifőorvos és Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet biológusa által tartott sajtótájékoztatón.

Az enyhe januári időjárás miatt a hazánkban elsőként virágzásnak induló fa, az éger már januárban elkezdte szórni pollenjeit, azonban a februári fagyok visszavetették a virágzást. Emiatt idén az átlagosnál valamivel később, csak márciusban indult meg a legkorábban virágzó növények – az égeren kívül ilyen például a mogyoró – pollentermelése. Ezek már elvirágoztak, jelenleg a ciprus- és tiszafafélék csúcsidőszakánál járunk.

Ha végig olyan enyhe lett volna a mostani tél, mint amilyennek indult, a növények hamarabb virágzásnak indultak volna, de kevesebb pollent szórtak volna a levegőbe a fagy elmaradása miatt. A februárban jött fagy viszont jó hatással van a növények későbbi pollentermelésére.

A juhar és a kőris virágzása a késői fagyok miatt csúszott, a mostani szokatlan meleg miatt azonban a kőris, a szil- és a nyárfa hamarabb megkezdte virágzását. Tavasszal a legtöbb ember orra alá borsot törő növények a pázsitfűfélék, melyeknél csak a nyáron megjelenő parlagfű zavarja több ember mindennapjait.

Pár héten belül virágzásnak indul a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió és a platán is.

A magyar lakosság 10 százaléka allergiás valamire, a virágporokra érzékeny emberek száma azonban ennek csak töredéke, mintegy 200 ezer ember. Paller Judit állítása szerint azonban az allergiára való hajlam örökletes, egy allergiás szülővel 30, míg két allergiás szülővel ez az arány 50 százalék.

Jótanácsok allergiásoknak

A tünetek elleni védekezést különböző gyógyszerek szolgálják, fontos azonban, hogy akinek szüksége van rá, az időben elkezdje szedni őket. Az első tünetek – viszkető szem, intenzív orrfolyás – megjelenése már intő jel. Emellett célszerű orvoshoz fordulni. A legtöbb pollen a hajon ragad meg, ezért javasolt gyakori hajmosás, és legalább a párnahuzat átlagnál rendszeresebb cseréje. A tüneteket enyhítheti a gyakori takarítás – akár vizes rongyokkal is –, a felsőruházat cseréje, illetve a szabadtéri szárítás elkerülése. Az sem mindegy, hogy mikor szellőztet az, aki allergiás. Kocsival való utazás közben pedig a felverődő por pollentartalma miatt jobb, ha feltekert ablakkal utazik, aki megteheti.

Az aktuális pollenhelyzetről az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján tájokozódhatnak az érdeklődők. Az előző napi fővárosban mért értékek mindennap megtekinthetőek, ahol viszont nincs lehetőség a nap végén összesíteni az adatokat, ott csak hétvégente összegeznek.

Rovatok