Index Vakbarát Hírportál

Az MTA elnöke Schmittet is hibáztatja

2012. március 28., szerda 21:23

"A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért nyilvánvalóan mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek" - írja közleményében Pálinkás József, az MTA elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, aki még a 2006-os választáson is Fidesz színekben szerzett mandátumot.

Pálinkás ugyanakkor politikai indíttatásúnak nevezi az ügyet, ami nemzetközi botránnyá dagadt. Mindez "súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, abban az esetben is, ha doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg."

Az MTA elnöke végül úgy fogalmaz, hogy a politika és a tudomány közös érdeke, hogy "ez a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okozó ügy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon."

Korábban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta: nem hozzájuk tartozik az ügy, hiszen a kisdoktori cím nem számít tudományos fokozatnak, a köztársasági elnök pedig nem tagja az MTA köztestületének. Az MTA titkársága által kiadott közlemény most is hangsúlyozza, hogy Pálinkás nem önszántából, hanem "az intézményhez érkező nagyszámú sajtómegkeresés" miatt szólalt meg.

Rovatok