Index Vakbarát Hírportál

Ülősztrájkoltak a SOTE rektori hivatalában

2012. március 28., szerda 15:31

A Hallgatói Hálózat aktivistái tüntettek a SOTE rektori hivatalában Schmitt Pál doktori címének visszavonásáért. Kilenc diák éjszakára is az egyetemen marad, Tulassay Tivadar rektor csütörtökön fogadná őket.

Ülősztrájkot tartottak a Hallgatói Hálózat tagjai a SOTE rektori hivatalában. Az Index a szervezet tagjaitól úgy értesült, 10-15 aktivistájuk ment be a hivatalba, és megkérték az ott dolgozókat, hogy beszélhessenek a rektorral.

Tulassay Tivadar rektor azt üzente a hallgatóknak, csütörtökön délután fogadja őket. A doktori tanács csütörtök délelőtt rendkívüli ülést tart, az azonban egyelőre nem biztos, ott döntés is születik-e. A szervezet egyik tagja az Indexnek azt mondta, ha az ülésen döntést hoznak, már nem kell beszélniük a rektorral, de ha nem vállalják a felelősséget, délután találkozni akarnak vele egy sajtónyilvános eseményen. A rektor a találkozást megígérte, a nyilvánosságot egyelőre nem.

Az ülősztrájk így délután véget ért, a szervezet kilenc aktivistája azonban holnapig bent marad az egyetemen.

A szervezet egyik aktivistája szerint a biztonsági személyzet az akció elején rájuk zárta a iroda ajtaját. Később kinyitották, már nincsenek bezárva. A tiltakozóknál "A plágium a diploma elárulása", és hasonló transzparensek vannak.

"A kormány a felsőoktatás minőségének javításának hangoztatásával készítette az új felsőoktatási törvényt, most pedig azt látjuk, hogy következmények nélkül lehet magyar felsőoktatási intézményben plagizált kisdoktori disszertációt készíteni, akkor is, ha az később kiderül. Az ember, aki csalással szerezte a doktori címét, nem hogy megtarthatja azt, de az ország legfőbb méltósága és képviselője is maradhat" - áll a szervezet közleményében. A sztrájkot addig hirdették meg, amíg az egyetem vezetése nem tesz "egyértelmű lépéseket a doktori cím visszavonása felé".

A szervezet már az LMP tegnapi tüntetésének idejére is hasonló akciót tervezett, de ez az időpont nem volt alkalmas, mert zárva volt a rektori hivatal.

A Hallgatói Hálózat szervezte diáktüntetés torkollott egyetemfoglalásba februárban. A diákok akkor az ELTE ÁJK egyik termében tartottak hallgatói fórumot.

A HÖOK a bizottságra dühös

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál államfő kisdoktorija ügyében a Semmelweis Egyetem elődjét terhelné a felelősség.

Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: nem tiszte megállapítani, hogy Schmitt Pál mennyiben vétkes, de a plagizálást önmagában súlyos tudományos vétségnek tartja.

Ugyanakkor azt nem tudja elfogadni, hogy a bizottság megállapítása szerint az egyetem elődjét terhelné felelősség egy ilyen plágiumügyben. Az intézmény Magyarország nemzetközileg elismert alma matere, és felháborító, hogy a bizottság az egyetem jó hírnevét veszélyezteti ilyen megállapításokkal - fogalmazott Nagy Dávid.

Rovatok