Index Vakbarát Hírportál

Miről mondott le eddig Schmitt Pál?

2012. március 29., csütörtök 23:37 | tizenkét éve frissítve

Schmitt Pál életében nem gyakran történt olyan, hogy megvált volna egy tisztségtől, hacsak a karrierje építése érdekében nem volt muszáj. Akkor sem könnyen.

Például ő maga maradt volna berni nagykövet, amikor elvállalta a Fidesz felkérését, hogy legyen főpolgármesterjelölt 2002-ben. Kovács László akkori MSZP-s külügyminiszter azonban visszahívta.

Ezután az addig a függetlenségét emlegető Schmitt 2003-ban belépett a Fideszbe, hamar alelnökké is választották, 2007-ig töltötte be a tisztséget. Maradhatott volna még, mert ekkor is jelölték alelnöknek, de visszalépett. Mégpedig azért, mert felkérték a Fidesz 2009-es EP-kampányának vezetésére. Indoklása szerint a pártalelnökséget, a kampány vezetését, illetve a - politikai szerepvállalása ellenére is megtartott - Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökséget együtt már nem tudta volna ellátni.

Nem is említette, hogy ekkor EP-képviselő is volt már, és maradt is, egészen 2010-ig. A brüsszeli mandátumtól csak akkor vált meg, amikor bekerült a magyar parlamentbe, és házelnökké választották. Ekkor felmerült, hogy marad-e a MOB élén. Maradt, mert bejelentése szerint konzultált alkotmányjogászokkal, és kiderült, sehol sincs leírva az, hogy a két tisztség összeférhetetlen lenne.

A Magyar Olimpiai Bizottságnak egyébként 1989 óta volt elnöke. Volt, hogy sportszakmai okok miatt távoznia kellett volna, ő maga mondta 1997-ben, hogy azonnal lemond, ha egy olimpián magyar doppingügy lett. Lett, nem is egy Athénban 2004-ben, de Schmitt nem rendült meg.

Csak akkor távozott a MOB éléről, amikor köztársasági elnöknek választották. Mint mondta, ez nem az ő döntése volt, de a köztársasági elnök esetében az alkotmány világosan fogalmaz, ezért valamennyi tisztségéről le fog mondani. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagságát államfőként mégis megtartotta, és ezért különös módon végül a Magyar Olimpiai Bizottsággal sem szakított. A MOB távozása után Schmittet örökös tiszteletbeli elnökké választotta. Az indoklás szerint azért, mert bár "a fennálló rendelkezések szerint nem lehetne civil szervezet tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként azonban - az Olimpiai Charta előírásai szerint - a nemzetközi olimpiai mozgalmat képviseli Magyarországon, így továbbra is részt vehet a MOB munkájában". De nemcsak tiszteletbeli elnök maradt, hanem automatikusan az elnökség tagja is. A MOB alapszabálya értelmében ugyanis a nemzetközi tagsággal ez jár.

Államfőként kénytelen volt megválni a párttagságától is, de jelezte, hogy világnézetén nem kíván változtatni.

Rovatok