Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdot csaltak ki az egészségpénztártól

2012. március 30., péntek 07:03

A Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya a napokban fejezte be a nyomozást annak a 31 gyanúsítottnak, köztük 18 orvosnak az ügyében, akik a gyanú szerint 2008. január elseje és 2010. december 31. között együtt egymilliárd forintot némileg meghaladó kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak – írta pénteki számában a Népszabadság.

Csalás, személyes adattal visszaélés és magánokirat-hamisítás gyanújával nyomozott a rendőrség, miután kiderült, hogy orvosok egy csoportja 19829 fiktív vényt állított ki speciális gyógyászati segédeszközök kiváltására. Azonban ezek a vények soha nem kerültek azoknak a "betegeknek" a kezébe, akiknek a nevére szóltak.

A lap szerint összesen 1500 ember személyes adataival éltek vissza a doktorok. Többségük nemcsak hogy beteg nem volt, nem is ismerte azt az orvost, aki a speciális kötözőszert felírta neki.

A szóban forgó nagy nedvszívó képességű kötszer közepesen vagy erősen váladékozó, de nem fertőző betegeknek való, mivel több napon keresztül is a seben tartható, nem kell naponta cserélni a kötést. Az ügyben érintett két vállalkozás és egy patika azonban a több mint 19 ezer fiktív vény alapján nem adott el ilyen kötszereket, csupán az OEP-támogatást hívták le a vények alapján. Miután a biztosító átutalta a támogatást, a pénzt más cégek számláin átfuttatták, majd ezt követően készpénzben felvették.

Rovatok