Index Vakbarát Hírportál

Ezerötszáz embert költöztettek ki Óbudán

2012. március 30., péntek 11:21

Körülbelül ezerötszáz embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát Óbudán a Platánliget lakópark sarkánál talált, feltehetően második világháborús bomba miatt péntek délelőtt. Az érintettek többsége a munkahelyére vagy iskolába ment, sokan pedig rokonaiknál vannak addig, amíg a tűzszerészek dolgoznak. A III. kerületi önkormányzat az Aquincum Általános Iskolát és a Gázgyár utcai óvodát nyitotta meg azoknak, akik nem tudtak hova menni.

Bús Balázs, a városrész polgármestere az iskolában tett látogatásakor azt mondta, körülbelül hatvanan jöttek reggel óta, az óvodában egyelőre nem volt érdeklődő, tízegynéhány fekvőbeteget pedig különböző gondozóházakba szállítottak. Az iskola minden érintettnek ebédet biztosít.

Elmondta azt is, hogy robbanószerkezeteket korábban is találtak a városrészben, de azok nem voltak ennyire közel lakóházakhoz. Arról nincs információjuk, van-e, aki esetleg saját felelősségére otthonában maradt, ugyanakkor úgy vélekedett: a rendőrség meg fogja oldani, hogy senki ne maradjon a területen.

Az MTI helyszíni tudósítójának az egyik lakó is azt mondta, hogy reggel elment a piacra, utána viszont nem engedték vissza lakásába. Az iskolában elhelyezettek többsége idős ember, illetve kisgyermek. A megkérdezettek azt mondják, türelmesen fogadták a helyzetet, és várják, hogy hazatérhessenek.

A Nánási út-Vitorla utca-Vízimalom sétány-Vízimolnár utca által határolt területen és a Pók utcában a vasúti töltés vonalában többtucatnyi rendőr és polgárőr van jelen, ők az autósokat irányítják és információkat adnak a helybélieknek. A mentők is a helyszínen vannak.

A feltehetően második világháborús, százkilós robbanószerkezetet – amelyre csütörtök este bukkantak rá egy árokban – egyik irányból sem lehet megközelíteni, és rálátni sem lehet a környező utcákból.

Rovatok