Index Vakbarát Hírportál

Adományból háztető Nagykanizsán

2012. április 3., kedd 17:57 | aznap frissítve

Egyszerű matematikán alapszik a Szociális Építőtábor Egyesület kampánya: három, egyenként kilencszobás nagykanizsai bérház szigetelését akarják felújítani, ez összesen 1770 négyzetméter. Az egyesület számításai szerint 1770 adományozó egyenként hatszáz forintos hozzájárulással már ki is fizetné a felújítás árát. A március közepén indult kampányban eddig 143 négyzetméter tető ára jött össze, a munkát még áprilisban elkezdenék.

A szigetelés havonta akár 12000 forinttal is csökkentheti a fűtésszámlát, ez 30 százalékos megtakarítást jelent. A programban résztvevőknek energetikai képzést is tartanak, megtanulhatják, hogyan tehetik energiahatékonyabbá háztartásaikat.

A Szociális Építőtábor azon kívül, hogy a rossz állapotú bérlakások felújításában segédkezik, lehetővé teszi a lakbértartozással rendelkező lakóknak azt, hogy csökkentsék, vagy akár teljesen ledolgozzák hátralékukat: a felújításon dolgozóknak munkájuk fejében napi 5600 forinttal csökkentik tartozásukat.

Az Egyesület kezdeményezése koránt sem újkeletű, maga a program már két évvel ezelőtt elindult, a most tavaszi akció már a harmadik fokozat. 2010-ben valósították meg első projektjüket Ligetvárosban, egy önkormányzati szociális bérlakás-telepen. Akkor két háztömb, nyolc lakás kapott külső homlokzat- és födémszigetelést, így a csökkenő költségeknek köszönhetően 38 lakó csökkenthette a lakbérelmaradását a munkálatok végeztével.

A Társadalomelméleti Kollégium által életre hívott projektre már külföldön is felfigyeltek, tavaly a kezdeményezés Osztrák innovációs díjat kapott. A szervezők azt szeretnék, hogy ötletük országosan is elterjedjen és egyre több önkormányzat aknázza ki a bérlőiben rejlő erőforrásokat.

Rovatok