Index Vakbarát Hírportál

Gyúrják a fideszeseket az államfőválasztásra

2012. április 4., szerda 13:26

Még nem dőlt el, hogy a parlament melyik nap szavazhat az új államfőről. A Fidesz vezetése azonban arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy április 16-20-a között, egész hétre tegyék szabaddá magukat.

Levélben tájékoztatta a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójának vezetése a képviselőket, hogy az április 16-20-i hétre ne tervezzenek külföldi utazást és csak olyan programot vállaljanak el, amelyet le tudnak mondani, ha szükséges – mondta több kormánypárti képviselő az Indexnek.

A képviselőknek küldött levél nyilvánvalóan az államfő megválasztására utal. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfő esti ülése után azt mondta: a frakciószövetség arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MTV Az Este című műsorában hétfő éjszaka szintén azt mondta, hogy két hét múlva lehet arra számítani, hogy Orbán javaslatot tesz a köztársasági elnök személyére.

Több kormánypárti politikus szerint Orbán a hétfő éjszakai frakcióülésen azt mondta: valószínűleg április 16-án hétfőn, egy esti frakcióülésén tájékoztatja a képviselőket arról, hogy kit jelöl a köztársasági elnöki posztra. A kormánypárti frakció április 16-án reggel is összeül, ezen azonban várhatón még nem lesz téma az államfő megválasztásának kérdése.

A frakcióvezetés által küldött levél valószínűleg azért a kéri a képviselőktől, hogy egész hétre tegyék magukat szabaddá, mert egyelőre nem lehet tudni, melyik nap szavaz a parlament az új államfőről. A frakció egyik tagja szerint a leggyorsabb forgatókönyv szerint akár a következő nap, vagyis április 17-én választhatják az új köztárasági elnököt. A forrás szerint a szavazás akkor eshet későbbi napra, ha Orbán jelöltjét nem fogadja el a frakció, bár ennek meglehetősen kicsi az esélye.

Pálffy István, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője azt mondta: ha a kormányfő jelöltjét a frakció elfogadja, akkor az új államfőt az április 16-20-i héten megválaszthatják. A szóvivő szerint a parlamenti szavazás akkor tolódhat ki, ha a kormányfőnek a jelöltállításról szóló tárgyalásai elhúzódnak, vagy ha a frakcióban elhúzódik a vita a jelölt személyéről. Ebben az esetben akár április 23-ára is kitolódhat az új államfő megválasztása – mondta Pálffy.

Schmitt Pál hétfőn a parlamentben napirend előtti beszédében jelentette be, hogy lemond az államfői posztjáról. Beszédében azt mondta, hogy a nemzet egysége érdekében mond le. Schmitt doktoriját csütörtökön vonta vissza a Semmelweis Egyetem. Schmitt pénteken az MTV-nek, vasárnap pedig a Kossuth Rádiónak is arról beszélt, nem kíván lemondani, szerinte nincs összefüggés a doktori címének megvonása és államfői pozíciója között.

A kormánypárti képviselők Schmitt lemondása után, hétfő délután az Indexnek arról beszéltek, hogy Kövér László házelnököt tartják a legesélyesebbnek az államfői posztra. A források kedden már Áder Jánosnak, a Fidesz korábbi elnökének, korábbi házelnök jelölését tartották valószínűnek. A képviselők hozzátették, hogy ezek csupán találgatások, szerintük az sem dőlt el véglegesen, hogy a Fidesz valamelyik meghatározó politikusát vagy a párthoz közel álló civilt jelöl-e Orbán a posztra.

Rovatok