Index Vakbarát Hírportál

Börtönben marad az amerikai tömeggyilkos

2012. április 11., szerda 21:54 | aznap frissítve

Elutasította Charles Manson, az egyik leghírhedtebb amerikai tömeggyilkos feltételes szabadlábra helyezését szerdán az illetékes kaliforniai büntetés-végrehajtási tanács.

A 77 éves Manson immár tizenkettedszer részesült elutasításban. Legközelebb 15 év múlva lesz alkalma a szabadulásáért folyamodni, amennyiben megéri a 92 esztendős életkort.

A döntés indoklását egyelőre nem hozták nyilvánosságra; 2007-ben, amikor a legutóbb elutasították Manson folyamodványát, arra hivatkoztak, hogy "ésszerűtlen fenyegetést jelent mások számára, és kárt okozhat bárkinek, akivel csak kapcsolatba kerül".

Az akkor már többszörösen büntetett előéletű Charles Manson a hatvanas évek közepén alapította a Manson-család néven ismert szektáját, amihez főleg nők csatlakoztak. Manson magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének nevezte, egy személyben.

Manson utasítására családjának tagjai 1969 augusztusában betörtek az akkor már Amerikában élő lengyel filmrendező, Roman Polanski kaliforniai házába. A támadók hárman voltak: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson. A negyedik, Linda Kasabian volt a sofőr, mivel csak neki volt jogosítványa. Polanski feleségét, a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate-et, valamint négy vendégét válogatott kegyetlenséggel megölték. Polanski ekkor Londonban dolgozott  egy filmen.

A rákövetkező éjszakán újabb brutális gyilkosságokat hajtottak végre. Megölték Leno LaBianca szupermarket-tulajdonost és második feleségét, Rosemaryt. Mansont végül kilenc gyilkosságban való részvételért ítélték el, a fentiek mellett két későbbi emberölést is rábizonyítottak. A perben Linda Kasabian volt a koronatanú.

Mansont 1971-ben halálra ítélték, de az ítéletet 1972-ben – amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést – életfogytiglanra változtatták.

Rovatok