Index Vakbarát Hírportál

Nyáron elkezdik a medinai radar építését

2012. április 11., szerda 16:55

Befejeződött a Medinára tervezett NATO-radartorony építési engedélyezési eljárása, a Honvédelmi Minisztérium (HM) jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárását készíti elő – közölte a tárca.

A közbeszerzési eljárás függvényében a tervek szerint a nyár közepén kezdődhet a radartorony építése  írta az MTI-nek küldött tájékoztatójában a HM sajtóirodája.

Eszerint a radartorony építésének pontos költségvetése a közbeszerzési eljárást követően határozható meg. A költségbecslés alapján a beruházás 1-1,2 milliárd forintba kerül majd, ebből a radartorony építése mintegy 0,9-1 milliárd forintot tesz ki.

"A beruházás fedezete a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor esély van arra, hogy a NATO megfinanszírozza. A NATO-finanszírozásról szóló döntés április végéig megszületik"  írta a minisztérium sajtóirodája.

A HM 2011. márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg. A medinai lokátorállomáson 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer.

A HM korábbi tájékoztatása szerint a 28 méter magasra tervezett toronyra az év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelés után, 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.

A medinai radar a magyarországi 3D-s berendezésekhez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, a rendszert alkotó másik két lokátor már terv szerint elkészült és működik Bánkúton, illetve Békéscsabán.

Rovatok