Index Vakbarát Hírportál

Lobbitörvény megalkotását sürgetik civilek

2012. április 12., csütörtök 17:23

Civil szervezetek kérik a kormánytól, hogy kezdeményezzék egy lobbitörvény megalkotását, ugyanis Magyarországon jelenleg nem vonatkozik semmiféle szabályozás arra, hogy a cégek és gazdasági érdekcsoportok miként befolyásolják a közhatalmat gyakorlókat.

Levélben fordult kilenc civil szervezet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez  azt kérve, hogy kezdeményezze egy lobbitörvény megalkotását. A civil szervezetek szerint a kormány a korábbi – egyébként nem megfelelően működő törvényt – 2010 decemberében hatályon kívül helyezte, és azóta nem mutatkozik jel egy új törvény megalkotására.

Többek között az Amnesty International, a Greenpeace és a Társaság a Szabadságjogokért által is aláírt kezdeményezés szerint üdvözlendő, hogy a kormány a minisztériumoknak előírja tájékoztató készítését, amennyiben egy közszolgálati tisztviselő lobbistával találkozik. Ez azonban szerintük nem jelent átfogó szabályozást, mert csak kormányzati tisztségviselőkre vonatkozik.

A közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levélben kitérnek arra, hogy kormány korrupció megelőző stratégiája csak féloldalas megoldást jelentene, mert amennyiben kimaradna a lobbisták jogosítványainak és kötelezettségeinek a meghatározása, enélkül nem lehet valós szabályozásról beszélni.

A civil szervezetek szerint a lobbitörvény hatályon kívül helyezése nem lett megfelelően pótolva, kizárólag a minisztériumokkal való együttműködést teszi lehetővé a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010-es törvény, holott a lobbizás jóval több ennél. Hozzáteszik, szerintük a hatályok kívül helyezett törvény legitimálja a szürke zónában zajló érdekérvényesítést.

2011 januárjától azért helyezte hatályon kívül a lobbitörvényt a kormány, mert az nem váltotta be a korrupció elleni fellépés során a hozzá fűzött reményeket – indokolta akkor Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

Az Országgyűlés hivatalának statisztikái szerint a lobbitörvényt alapján bejelentendő lobbiesemények száma negyedévenként 20-25 körül mozgott, ami csak töredéke annak, ami lobbitevékenységként megvalósulhatott.

Rovatok