Index Vakbarát Hírportál

Gyakrabban kell orvoshoz járniuk a cukorbetegeknek

2012. április 21., szombat 18:27

A jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedő betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk, gyógyszereik támogatását a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg; az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny szombati számában jelent meg.

A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló korábbi rendelet módosítása a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti.

Az új szabályozás a szakmával történt részletes egyeztetés és egyetértés alapján jött lére. Céljuk a korábbi szabályozás pontosítása, valamint a szakmai szabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítése volt.

A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek a terápiás fokozatosság elve alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.
Ezen felül a módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek, az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége - írta az államtitkárság.

Rovatok