Index Vakbarát Hírportál

Négy nap múlva börtönbe megy Geréb

2012. április 28., szombat 16:27

Megtörte a házi őrizet, ha az ügyéről érdeklődnek, majdnem elsírja magát, de mivel nem kapott elnöki kegyelmet, négy napon belül börtönbe kell vonulnia Geréb Ágnesnek – derül ki a brit Guardian interjújából.

Geréb 494 napja van házi őrizetben, és minden nap ellenőrzik, hogy betartja-e a bíróság ítéletét.

A lap szerint a csak nekik nyilatkozó Geréb megtörtnek tűnik. Amikor az ügyéről kérdezik, a sírás kerülgeti. Ugyan kegyelmet kért Schmitt Pál köztársasági elnöktől, így engedélyt kapott arra, hogy három hónappal elhalassza a börtönbe vonulását, de nem bízik abban, hogy meg fogja kapni. "Optimista? Majdnem két év fogság után?" – kérdezett vissza Geréb, aki szerint "most minden pengeélen táncol". Mint elmondta, nem biztos abban, hogy az új köztársasági elnöknek lesz-e bátorsága kijavítani egy igen komoly törvénykezési hibát, és kiállni az emberi, illetve női jogokért.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A lap nem először írt az ügyéről, Geréb Ágnest nemzetközileg elismert otthonszülés-szakértőként, a magyarországi otthonszülés úttörőjeként mutatják be.

Rovatok