Index Vakbarát Hírportál

Morvai Krisztina megtalálta a szerelmet

2012. május 1., kedd 14:34

A jobbikos sem más, mint bárki más. Leginkább az árnyékban szeret sörözni egy harmincfokos májusi délelőtt. Persze különös vonzalmat érez a sujtásos mellények és a paramilitáris szervezetek iránt, de van ennél furcsább is. Például Morvai Krisztina lángoló vonzalma a termelőszövetkezetek iránt.

Egy éve ilyenkor, szakadó esőben, szomorkás, hűvős, őszies időben Morvai Krisztina arról beszélt a Jobbik majálisán, hogy szerelemre vágyik. Mindenki megnyugodhat, az európai parlamenti képviselőt megtalálta a szerelem, vagy megtalálta a szerelmét. De nem ám egy hús-vér férfiban, hanem egy eszmében. És minden eszme közül pont a szövetkezeti mozgalomban.

Az idén kegyesebb volt az időjárás a Jobbikkal, a már háromnaposra bővült rendezvénysorozat szikrázó napsütésben telt. Így alkalmunk volt megfigyelni, hogy bár a jobbikosok érthetetlen vonzalmat éreznek az obskurus paramilitáris szervezetek iránt és fura mód a tűző napon is szívesen próbálgatnak vastag, fekete, sujtásos mellényeket, alapvetően olyanok, mint bárki más. Legszívesebben árnyékban ülve söröznek.

Egy nem elenyésző kisebbségük pedig politikusok előadásait hallgatja a "Nagy Fehérnek" nevezett rendezvénysátorban, köztük Morvai Krisztináét, a Jobbik egyértelműen legnagyobb sztárjáét. "A Pozitív energia című könyvet olvasom, amiben arról van szó, hogy milyen rezgések vannak egy épületben" - szólítja meg a közönség nem elenyésző hányadát adó fóliasapkás kisebbséget annak apropóján, hogy a moderátor az Európai Parlamentről kérdezi. Az Európai Parlamentnek ugyanis rossz a rezgése, Morvai egy-két órán belül rosszul is lesz az épületben.

De nem csak azt tudjuk meg, hogy a képviselőasszony ezoterikus lett, hanem azt is, hogy rátalált a régen keresett szerelemre. Őszinte lelkesedéssel ad elő arról, hogy szövetkezeteket kéne létrehozni, melyekkel megvalósítható lenne az önfenntartás. Persze ehhez létszükséglet, hogy a föld magyar kézben maradjon.

A gondolatot a közönség is lelkesen fogadta, záporoztak is az ötletek, hogy hogyan lehetne megtartani. Csak a legkézenfekvőbb nem hangzott el. Az, hogy tán nem kéne eladni, végülis a külföldi is csak magyaroktól tudja megvenni. Ehelyett az EU-ból való kilépés volt a javaslat. Ugyanez volt a slágertémája Morvait megelőzően Murányi Levente és Novák Előd jobbikos alelnököknek is, akiket az új jobbikos mitológia csak mint zászlóégetőket tart nyilván. Egészen konkrétan újító ötletnek nevezték, hogy január 14-én felgyújtottak egy zászlót, mintha ez még soha senkinek nem fordult volna meg a fejében.

Mondjuk az eredetiséget Morvai másik vidékmentő ötletén sem lehet számon kérni. Az ugyanis arról szól, hogy ki kéne használni az ország természeti adottságát, a termálvizet. Érdekes, hogy valakinek, aki állítása szerint folyamatosan az országot járja, nem tűnt fel, hogy termálfürdőből lassan több van, mint Kossuth utcából és "Sport" italboltból együttvéve.

Az előadásokat nem számítva amúgy igazi majális volt a Hajógyári-szigeten lángosossal, söntéssel, fagyizóval és, nem viccelünk, négy ugrálóvárral. Hétfőn a szervezők állítása szerint egész nap összesen húszezren látogattak ki a szigetre, a P-Mobil koncertjén pedig tizennégyezren voltak. Ami nem kizárt, a nagyszínpad előtti kétezer négyzetméteres placcon tízezren egészen biztosan elfértek.

Rovatok