Index Vakbarát Hírportál

Lezárta a kivitelező a badacsonyi kilátót

2012. május 2., szerda 10:36 | aznap frissítve

Lezárta a csaknem fél éve átadott badacsonyi kilátót a kivitelező, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.

A Badacsony legmagasabb pontján lévő, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó százmillió forint volt.

Krisztin N. László független polgármester közölte: az önkormányzat tulajdonában lévő kilátót még tavaly novemberben adták át, a pályázati önerőt (az önkormányzati részt) már kifizették a kivitelezőnek. Tájékoztatása szerint a cég tavaly augusztus óta várja az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft.-től számlájának ellenértékét. A szervezet korábban levélben arról tájékoztatta a badacsonytomaji önkormányzatot, hogy intézkedtek a kifizetésről.

Borsos Balázs, a kilátót felépítő Fitotron Kft. ügyvezetője szerint a beruházás teljes költségének – csaknem nettó 63 millió forintnak – eddig a 15 százalékát kapták meg, ami az önkormányzati önerő. A fennmaradó több mint ötvenmillió forintot a végszámla tavaly novemberi kiállítása óta hiába várják. A késedelem okára nem kaptak magyarázatot, a hiányzó összeg már a cég működését veszélyezteti – tette hozzá. A cégnek a beépített anyagok árát és a társaságiadó-előleget is be kellett fizetnie.

Addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket.

A beruházás keretében felújították a Kisfaludy-kilátóhoz vezető három turistaútvonalat is: a Kőkapunál az omladozott támfalat magasították meg, pótolták a Hertelendy lépcső hiányzó lépcsőfokait, és a Bujdosók lépcsője is új korlátot kapott. Az útvonalak mentén kiépített kilátópontok védőkorlátait kicserélték, felújították a tűzrakó helyeket, asztalokat és padokat.

A túrázókat új iránymutató táblák tájékoztatják a táj látnivalóiról, a többi között a jellegzetes bazaltkő-képződményről, a Kőkapuról és a legendás Rózsakőről.

Rovatok