Index Vakbarát Hírportál

Visszalépett a plágiummal vádolt igazgatójelölt

2012. május 2., szerda 13:14

Visszavonta a Fasang Árpád Zeneiskola igazgatói posztjára beadott pályázatát az egyik pályázó, miután az iskola nevelőtestülete plágiummal vádolta meg. Balogh Gábor szerint a zeneiskola mostani vezetője politikai kampányt csinált a választásból.

A XXI. kerületi önkormányzati fenntartású Fasang Árpád Zeneiskolában azért kellett kiírni az igazgatói posztra pályázatot, mert július 31-ével lejár az iskolát jelenleg vezető Miskolci Józsefné megbízatása.

A művészeti iskola igazgatói posztjának betöltésére két pályamű érkezett: a regnáló igazgatónő mellett a másik pályázatot egy külsős személy, Balogh Gábor adta be. Balogh Gábor annak a B&G Zeneművészeti Közhasznú Társaságnak a vezetője, amely fenntartója az ugyancsak csepeli Egressy Béni zeneiskolának, és amibe a korábbi tervek szerint beleolvasztották volna a Fasangot.

Ez ellen a tanárok, szülők tiltakozásba kezdtek, a Facebookon egy csoport is alakult, „Mentsük meg a csepeli Fasang Árpád Zeneiskolát” néven.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, a két jelölt szerdán lehetőséget kapott arra, hogy a nevelőtestület előtti közmeghallgatáson bemutassák pályázatukat és ismertessék elképzeléseiket az iskoláról. Balogh a több mint kétórás előadásának nagy része az elmúlt hónapokban ellene irányuló vádakra való reagálással ment el, és tételesen cáfolta a hamis állításokat. Mint elmondta, a Fasang zeneiskola miatt személye ellen rágalmazó kampány folyik.

Többek között azzal vádolták, hogy tanárokat bocsátana el és megszüntetné az intézmény önállóságát, ha ő lenne az igazgató. Balogh határozottan kijelentette, hogy pályázatának nincs köze egy másik iskolához, nem akar összevonni semmit, mindez a pályázati anyagában is szerepel, és ha kell, ezt írásba is adja az önkormányzatnak.

Balogh előadása után a tanárok szembesíteni próbálták, hogy pályázata hét szerző, nyolc korábbi, ugyancsak iskolaigazgatói posztra beadott pályázatából lett összeollózva, és a tartalmi rész 95 százaléka megegyezik azokkal. Egész bekezdések kerültek át Balogh pályázatába, ugyanazok az ábrák, az idézetek, de még a kivastagított mondatok is megegyeznek a korábbi művekkel. Így a 42 oldalas pályázat (mellékletek nélkül) 26 oldala jóformán szó szerinti átvételnek bizonyult.

Balogh a plágiumvádakra akkor érdemben nem reagált.

Figyelemelterelés

Mindezek után egy április 30-án kelt, a Csepel.infonak eljuttatott nyilatkozatban azt írta, hogy az utóbbi időben sok vád érte személyét, és nem tiszta eszközökkel próbálták bizonyos körök lejáratni. "Ebben a dologban sajnos elől jár a jelenlegi iskolavezetés élén álló jelenlegi igazgató Miskolci Józsefné. Az iskola vezetője, a kialakult helyzetet politikai irányba vitte el, és levitézlett politikusokat maga mellé állítva, politikai kampányt kovácsolt az igazgató választásból, ezzel is tovább élezve a Fidesz-MSZP ellentét" – írta. Mint hozzátette, az igazgatónő nagyon magas fizetése ellenére, magának és a helyetteseinek havonta hatalmas túlóra pénzt adott, és mellette még számlázott az iskolát fenntartó önkormányzat felé. Szerinte Miskolci Józsefné az elmúlt öt évben hozzávetőleg 15 millió forinttal vett fel több pénzt, mint amennyi járt volna.

Balogh Gábor kifejtette, miután a tavasszal elrendelt átvilágításon "gazdaságilag az iskola teljesen megbukott a jelenlegi igazgató vezetése alatt", ezért az átvilágítástól azzal próbálta meg elterelni a figyelmet az iskola vezetése, hogy lejárató kampányba kezdett a Facebookon.

"Vádjaikat természetesen visszautasítom, és megfelelő helyen állításaikat bizonyítaniuk kell majd. A tantestület – egy-két ember kivételével – nem méltó arra, hogy munkámat, energiámat, szakmai tudásomat rájuk áldozzam, így a mai nappal bejelentem, hogy nem kívánok a továbbiakban az igazgatói pozícióért indulni, és pályázatomat véglegesen visszavonom" – áll Balogh nyilatkozatában.

Rovatok