Index Vakbarát Hírportál

Kivették az etnikai definíciót a BM felzárkóztatási tervéből

2012. május 3., csütörtök 16:05

Megváltoztatta a Belügyminisztérium a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervében a veszélyeztetett fiatalok célcsoportjainak elnevezését, közölte a tárca sajtóosztálya. A Belügyminisztérium eredeti felzárkóztatási programjában romákról írt, ezzel a jogvédő szervezetek szerint megbélyegezték a cigány gyerekeket.

A modellprogram célja eredetileg a cigány gyerekek jogkövető magatartásának elősegítése volt. A jogvédők - a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a kisebbségi jogvédő iroda - szerint a BM "így azt sugallta, hogy csak a roma származású gyerekek magatartásával van probléma".

Az ügyben Szabó Tímea, az LMP képviselője a parlamentben is felszólalt, megdöbbentőnek nevezve, hogy a BM kizárólag a roma gyerekek jogkövető magatartására koncentrál.

A BM most átszövegezte a stratégiát, a jövőben nem a cigány gyerekek, hanem "a bűnözés hatásainak fokozottan kitett", az "iskolarendszerben nem elérhető" gyerekek és fiatalok felzárkoztatásáról szól.

A BM közleménye szerint a legfontosabb, hogy rend legyen Magyarországon, mert az adja meg "a hétköznapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét".

Rovatok