Index Vakbarát Hírportál

Az új miniszter dönti el, átnevezi-e a Nefmit

2012. május 4., péntek 08:51

Balog Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetője dönti majd el, hogy átnevezzék-e a tárcát – mondta pénteken a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.
Réthelyi Miklós, aki csütörtökön mondott le miniszteri posztjáról.

A Népszabadság honlapján csütörtökön - a kormányfő környezetéből származó információra hivatkozva - azt írta: a csúcstárca új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz.

Réthelyi erről azt mondta, a kormány megalakulásakor a nemzeti létet kívánták hangsúlyozni, de a minisztérium kialakításának elve is az volt, hogy az "emberrel foglalkozó ágazatok" egy egységbe kerüljenek. A kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy számunkra az erőforrás az ember - mondta Réthelyi. Hozzátette: utódjának döntése, hogy átnevezi-e a minisztériumot, vagy sem.

Réthelyi Miklós azt is elmondta, bár voltak a minisztériumon belül is konfliktusok, ezek kevésbé kerültek a felszínre. Mint mondta, jellemzően az ágazatok vezetői kerültek konfliktusba azokkal, akik területük munkáját figyelték. Ilyenkor "a minisztérium oda állt azon államtitkárok mellé, akiknek meg kellett vívni napi harcukat" - fogalmazott a miniszter.

A távozó miniszter azt mondta: amikor felkérték a tárca vezetésére, arra nem lehetett nemet mondani, és az elmúlt két év minden napján úgy érezte, hogy jól döntött. Most viszont - folytatta -, hogy a kormányzati munka már a következő választás felé tart, úgy látta: "vissza kell húzódnia".

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön Kazahsztánban jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.

Rovatok