Index Vakbarát Hírportál

Tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett felülvizsgálatra

2012. május 5., szombat 10:09

A Magyar Nemzet szombaton azt írta: tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelező komplex felülvizsgálatra. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a lap megkeresésére közölte, hogy 194 636 felülvizsgálatra szóló behívólevelet postázott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, de mintegy tízezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra március 31-ig.

Az ő esetükben az ellátások megvonása folyamatban van. Ugyanakkor aki azért nem jelentkezett, mert valamilyen okból nem kapta meg az értesítést, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhet a megszüntetés ellen. Ezt a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási szervhez kell benyújtani.

Az ONYF a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy mivel tértivevénnyel küldték a levelet, az ügyfél hibája, ha nem kapta meg azt. A lakcímváltozást az ügyfél 15 napon belül köteles jelezni.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főosztályvezetője, Székely Ildikó a lapnak azt mondta: nem igaz, hogy súlyos beteg embereket egészségesnek nyilvánítanak. Szerinte az egész komplex felülvizsgálat körül felesleges hisztéria alakult ki. Székely szerint az utóbbi években a felülvizsgálatok során az érintettek 10-11 százalékánál változott a minősítés, ami jelentheti az állapot javulását és romlását egyaránt.

A felülvizsgálatok és az új jogszabályok miatt tüntetést terveznek a megváltozott munkaképességűek, mert úgy érzik, azokat is egészségesnek nyilvánítják, akik valóban betegek, és sosem fizettek le senkit a rokkantosításért, írja a Magyar Nemzet. A Magyar Szociális Fórum szervezésében létrejött Népi Gyűlés azt követeli a kormánytól, hogy függessze fel a minősítő felülvizsgálatokat.

Rovatok