Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli nagykövet nem megy Egerbe

2012. május 9., szerda 16:11

Lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága „zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt.

A budapesti izraeli nagykövetség közleménye szerint Ilan Mor nagykövet mély megdöbbenéssel hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútján a diplomata Egert tervezte a közeljövőben felkeresni, de „az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni" – áll a közleményben.

A nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

Az egri közgyűlés kulturális bizottságának tavalyi ülésén az hangzott el, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel a városban, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó" - közölte a stop.hu hétfőn a bizottsági ülés hangfelvétele alapján. A polgármester vizsgálatot rendelt el.

Mazsihisz: Visszetért a numerus clausus

Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni Székhelyi József színművészt, mert büdös zsidónak tartották – írja közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A szervezet kedden feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen, mondván: a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és a történtek felvetik a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját.

Rovatok