Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is a nacionalisták nyerték a szerb választást

2012. május 10., csütörtök 22:11

A legtöbb képviselője az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Pártnak (SNS) lesz az új összetételű szerb parlamentben - derült ki a központi választási bizottság (RIK) csütörtök este közzétett jelentéséből. A dokumentum a hét végi parlamenti választások hivatalos végeredményét foglalta össze.

A testület a voksok 99,93 százalékának összesítése alapján megállapította: a legtöbb szavazatot a Szerb Haladó Párt (SNS) és a köréje tömörülő koalíció kapta. A támogatottsága 24,04 százalékos volt, ennek alapján 73 parlamenti mandátumra jogosult.

A második legjobb eredményt a Nyugat-barát Boris Tadic vezette Demokrata Párt (DS) és szövetségesei érték el 22,11 százalékkal, ez 67 mandátumot jelent számukra. A harmadik legtöbb szavazatot a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és vele közös listán indult szövetségesei kapták, 14,53 százaléknyit, ez 44 képviselői helyet jelent. Ezzel megkerülhetetlen kormányalakító tényezővé váltak, a DS-nek szüksége lesz rá, ha kormányt szeretnének alakítani.

Még három szerb párt jutott be a parlamentbe. A Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a választásokon önállóan indult, a 7 százalékos támogatottság 21 mandátumra elegendő. A Liberális Demokrata Párt (LDP) koalíciós listájának19 képviselője lesz, támogatottságuk 6,52 százalék volt, a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) 5,49 százaléka pedig 16 parlamenti helyre elég.

A kisebbségi pártok közül az új szerbiai parlamentbe bejutott az önállóan induló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, 1,77 százalékos támogatottsága öt képviselői helyet jelent számára. Ezenkívül még három kisebbségi pártnak lesz parlamenti képviselete.

Képviselő nélkül maradt viszont az ultranacionalista Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS), támogatottsága öt százalék alatt volt, így nem lépte át a parlamentbe jutási küszöböt.

Rovatok