Index Vakbarát Hírportál

Az LMP támogatja a Jobbik által felvetett oligarchabizottságot

2012. május 11., péntek 15:18

A Lehet Más a Politika támogatni fogja a Jobbik által kezdeményezett, a "kormány mögött álló" cégbirodalom állami megbízásait vizsgáló parlamenti bizottság felállítását – ismertette pénteken a képviselőcsoport döntését Jávor Benedek frakcióvezető.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője kedden közölte, hogy pártjuk országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében. "Bízunk abban, hogy fény derül arra, hogyan könyvelhet el egy állami megrendelésekből élő magán társaság több tízmilliárd forintos árbevételt, milyen módon jutnak építési megbízásokhoz, állami földekhez egyes cégek, hogyan alakult ki monopólium a köztéri reklámfelületeknél" – mondta a Jobbik pártelnöke, amikor bejelentette, hogy a parlament elé terjesztik a javaslatukat. A bizottság előtt szerinte Orbán Viktornak, Nyerges Zsoltnak és Simicska Lajosnak is meg kellene jelennie.

Egyre több állami megrendelés

Simicska Lajost a Fidesz egyik legbefolyásosabb háttéremberének tartják, korábban a Fidesz gazdasági igazgatója, majd az első Orbán-kormány idején az adóhivatal elnöke volt. Simicskával szoros üzleti kapcsolatban áll Nyerges Zsolt szolnoki üzletember, aki a Közgép elnöke. A 2010-es kormányváltáskor pedig a Közgép több korábbi tisztviselője is magas állami pozícióba került.

A cég árbevétele évről évre nő, tavaly már 56 milliárd forint fölött volt, az adózott eredmény 2,9 milliárdra nőtt, amit osztalékként kifizettek a tulajdonosoknak. A Közgép tulajdoni viszonyai sokáig nem voltak ismertek, de az alkotmánymódosítás után, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzéseken induló vállalatok nyilatkozzanak arról, hogy kik a valódi tulajdonosai, nyilvánosságra került, hogy a tulajdonos Simicska Lajos.

Jávor Benedek elmondta: az LMP alapvetően eddig is támogatta a vizsgálóbizottságok munkáját. "A kormányközeli oligarchák ügye ráadásul kiemelten fontos a számunkra, a témára többször is felhívtuk a figyelmet és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes a parlamentben hétfőn folytatott egy történelminek is nevezhető összecsapást Orbán Viktorral" – közölte.

Karácsony a Közgépre és Simicska Lajosra utalva az oligarchákról kérdezte hétfőn a parlamentben Orbán Viktort, aki válaszában azt mondta: definíciója szerint oligarcha az, aki gazdasági hatalma mellé politikai hatalmat is próbál szerezni, például egy párt elnöke lesz, vagy miniszterelnök. A miniszterelnök nevek említése nélkül azt mondta, hogy ma Magyarországon nagytőkések vannak, nagytőkésekre pedig szükség van. "Ha ön a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok" – felelte.

Jávor Benedek kitért arra is, hogy egyelőre vizsgálják a javaslatot, és ha az napirendre kerül a parlamentben, akkor meg fogják fontolni, hogy esetleg kiterjesszék-e a vizsgálatok körét.

Rovatok