Index Vakbarát Hírportál

Elhagyta a babáját, 3 és fél évet kapott

2012. május 11., péntek 15:57

Nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a fiatal nőt, aki titkolt terhességét követően megszülte, majd magára hagyta újszülöttjét – tájékoztatott a bíróság elnökhelyettesének szóvivője.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a bíróság büntetőtanácsa az asszonyt 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek, ezért őt három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta, illetve négy évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát is megvonta – tette hozzá.

A vádirat szerint az asszony egy házas férfival létesített kapcsolata során esett teherbe, állapotát azonban környezete elől eltitkolta, és nem ment el az orvoshoz sem. Az akkor 20 éves nő 2011. június 20-án hajnalban szülte meg fiát a családi házuk melléképületében. A vádlott az életképes újszülöttet törölközőbe csavarta, majd a családi ház közelében elrejtette és ellátatlanul magára hagyta, a szülésről pedig senkinek sem szólt. A klinikai halál állapotába került csecsemőre aznap reggel a vádlott testvére talált rá.

A korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint a pátrohai családi házhoz riasztott orvos és a mentők azonnal megkezdték a kisfiú újraélesztését, másfél órás megfeszített munka után annyira stabilizálni tudták az állapotát, hogy a nyíregyházi kórházba szállíthatták. A csecsemő állapota a kórházi ellátásnak köszönhetően a szülést követő hat-hét nap elteltével rendeződött, maradandó károsodás kialakulása vagy súlyos egészségromlás nem várható nála.

Nyakó Zsuzsanna az ítélet indoklásakor kifejtette: a bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, nyomatékos enyhítő körülményként pedig a vádlott őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánó magatartását értékelte. Csekélyebb súllyal értékelte enyhítő körülményként a bíróság a cselekmény kísérleti szakban maradását, valamint azt, hogy a vádlott fiatal felnőtt – tette hozzá a szóvivő. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés alkalmas arra, hogy az elkövetőt további bűncselekmények elkövetésétől visszatartsa.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, valamint a szabadságvesztés fegyházban történő végrehajtásának elrendeléséért, a vádlott és védője pedig felmentés és a büntetés enyhítése miatt fellebbezett.

Rovatok