Index Vakbarát Hírportál

Egy lépcsőházi szemetes gyulladt ki először

2012. május 11., péntek 16:39

Akár öt évet is kaphat gondatlanságból elkövetett közveszélyokozásért az a 62 éves férfi, aki csütörtök este hanyagságból egy papírokkal teli lépcsőházi kukába dobott, nem jól elnyomott cigarettacsikkel paneltüzet okozott Újpesten.

A lépcsőházban cigizett, majd az égő csikket egy papírral teli szemetesbe dobta a csütörtöki újpesti paneltűz okozója, aki ellen gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt már megindult az eljárás. Akár 3 és 5 év közötti szabadságvesztésre is ítélhetik a kár nagyságától függően – ezt Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi igazgatója mondta a háznál zartott pénteki sajtótájékoztatón. A 62 éves férfi egyébként nem a házban lakik, csak unokáira vigyázott, amikor az eset történt.

Büntetlen előélete miatt előzetes letartóztatásba sem kellett helyezni.

A tűzoltók az első bejelentést 22 óra 17 perckor kapták, amit több másik követett – közölte Varga Ferenc, a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A férfi csak később vette észre, hogy tűz van a házban, mivel a lépcsőházban dobta ki a nem jól eloltott csikket, utána pedig visszament a lakásba az unokáihoz. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében azonban már azzal is szabálysértést követett el, hogy zárt, közösségi térben dohányzott.

Huszonegyen még nem költözhettek vissza

A tűz miatt 8 lakást kellett kellett kiüríteni a ház 7. és 8. emeletéről. Ez 26 embert jelent. A folyosón égő tárgyak és a nagy füst miatt többségüket az ablakokon át kellett kimenekíteni magasból mentő tűzoltókocsikkal. Füstmérgezés gyanújával mind a huszonhat embert megvizsgálták. A tizenegy kórházba kerülő személy közül kettő szenvedett súlyos légúti sérüléseket. Az érintettek nagyrésze, 21 ember azóta sem költözhetett vissza. Egy embernek szüksége volt rá, hogy az önkormányzat ideiglenesen elhelyezze valahol.

A bejelentések alapján ötös skálán hármasnak ítélték a tüzet, ezért 42 tűzoltó vonult ki a helyszínre. A mentést nehezítette az, hogy a hetedik emeleti folyósórész, ahol a tűz keletkezett, el volt zárva ráccsal. A rácsot motoros gyorsvágóval kellett eltávolítani. Ez azért is jelentett problémát, mert az U-alakú folyosó végén két olyan ablak is volt, mely az egyik falról a lépcsőkre nyílt, valamint egy másik, ami a szabadba. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ilyen esetben hamarabb távozzon a füst, azonban a tűzoltók nem tudták időben kinyitni őket.

A rács miatt a hetedikről nem tudták a folyosón kimenteni az embereket. A 26 áldozatból húsznak az ablakon kellett távoznia, a tűzoltók három olyan kocsival is a helyszínen voltak, mely alkalmas a magas házakból való mentésre.

A tűzoltók megérkezése után a lángoktól nem közvetlenül érintett lakásokba visszaküldték az ott tartózkodókat. A tüzet okozó nagypapa családjának alsó szomszédai közül az egyik például lement, de már nem engedték vissza, míg a másik nem mehetett ki lakásából. Az asszony még hallotta is a fölötte lévő lakásban síró három kisgyereket, mialatt ő sötétben ült a füstös lakásban. A tűzoltók többször is megkérdezték az ablakon bekukkantva, hogy nincs-e szükségük mentőkre. Jobban is jártak, hogy nem hagyták el otthonukat. Így ahol éjjel még bokáig ért a víz, ma mára ismét beüzelmelhették a plazmatévéjüket.

A lakóknak hosszútávon nincs mitől tartaniuk, a gondnok elmondása szerint a háznak van biztosítása.

Kötelező büntetniük, ha hiányosságot látnak

A tűzvédelmi szabályok értelmében a bejárati ajtó előtt közvetlen elhelyezett rácsokkal nincs semmi gond. Ha a rács távolabb van a bejárati ajtótól, akkor kifelé kell nyílnia, és nem zárhat el a mentés szempontjából fontos területeket sem. Ebben a káposztásmegyeri házban például nem lehetett volna ilyen, a folyosót elzáró rács, mivel annak végén vannak a korábban említett tűzvédelmileg fontos ablakok.

Varga Ferenc a rácsot sem feltétlen tartja jó megoldásnak, ha tűzvédelmi kérdésekről van szó. A legnagyobb gond azonban az szokott lenni - ahogy itt is az volt -, hogy a folyosó különböző éghető tárgyakkal volt tele, amik segítették a tűz terjedését. A tűzvédelmi szabályok szerint ilyet nem lehet, nem éghető anyagok is csak abban az esetben tárolhatóak a lépcsőházakban, ha a menekülőútvonalakat nem zárják el. Ha ilyen problémákat tapasztalnak, januártól kötelező büntetniük a tűzvédelmi ellenőrzésekkor. Idén kétszáz ellenőrzésen vannak túl Budapesten, és 4 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője szerint. A legalacsonyabb kiszabható összeg 100 ezer forint, de a bírság milliós tételeket is elérhet.

Rovatok