Index Vakbarát Hírportál

Visszavitték az intézetbe a tűz alatt megszökött lányokat

2012. május 14., hétfő 10:11

Gyújtogatás miatt vizsgálódik a rendőrség a budapesti Kornis Klára Gyermekotthonban szombat éjjel kiütött tűz ügyében, közölte hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal. A gyanú szerint az intézményben élő lányok közül heten engedély nélkül akartak eltávozni, és ezért felgyújtották az egyik ágyat, hogy a tűz miatti zűrzavarban elszökhessenek. A szándékosságra utal az is, hogy a vizsgálat eddigi megállapításai szerint a gyerekek szombaton kiürítették a poroltó készüléket, a közlemény szerint feltehetően azért, hogy ezzel is akadályozzák a tűz oltását.

A tűzjelző rendszer azonban így is riasztott, és a szolgálatban lévő gyerekfelügyelő és a portaszolgálat azonnal értesítette a tűzoltókat, akik rövid idő alatt lokalizálták a tüzet. Az ügyeletes dolgozók időben kivitték a gyerekeket az épületből, így nem sérült meg senki. Az anyagi kár a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint körülbelül másfél millió forint.

A hét lány elszökött, de közülük hatot már vasárnap megtaláltak, és visszavittek a gyerekotthonba. A tűzkárt szenvedett szobákban élő gyerekeket az intézmény egy másik csoportjában helyezték el.

A közleményben az áll, hogy a Kornis Klára Gyermekotthon speciális szükségletű, súlyos magatartási és beilleszkedési zavarokkal küzdő, drogfogyasztó, többségükben már különböző bűncselekményeket is elkövető lányok nevelését-gondozását végzi. Az érintett lányok közül korábban többen tartósan szökésben voltak, és néhány nappal előbb kerültek vissza az intézménybe. Az intézmény a gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően nyitottan működik, az ott élő 14-18 év közötti fiatalok a gyámhatósági beutaló határozatnak és az intézmény szabályzatainak megfelelően járhatnak ki az intézményből.

A Főpolgármesteri Hivatal megjegyezte azt is, hogy a fővárosi gyermekotthonok rendelkeznek tűzvédelmi szabályzattal, és évente gyakorlatot is tartanak a tűz esetén szükséges teendőkről.

Rovatok