Index Vakbarát Hírportál

Szeméttel nem büntetheti az országot az EU

2012. május 17., csütörtök 14:14

Hiába jelentette be Janez Potocnik uniós környezetvédelemért biztos, hogy Magyarországnak naponta 27316 eurós (több mint 8 millió forintos) büntetést kell fizetnie, amiért nem adoptálta a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint egy fillért sem fogunk fizetni. Az államtitkár álltja, hogy az új szaktörvény parlamenti elfogadásával sokkal gyorsabbak leszünk, mint ahogy az ügy átmegy az Európai Unió Bíróságán.

Nem kell majd sem 90 millió eurós egyszeri, sem 27 ezer eurós napi büntetést fizetnie a Magyarországnak – állítja Illés Zoltán, mert szeptemberre a parlament is megszavazhatja a hulladékgazdálkodásról szóló új törvényt.

Az Európai Bizottság április végén jelentette be, hogy pénzügyi szankció kiszabását kéri az Európai Unió Bíróságától Magyarországra, Bulgáriára, Lengyelországra és Szlovákiára, mivel a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet. Az európai uniós végrehajtó testület csütörtöki közleménye szerint Janez Potocnik környezetvédelemért biztos szerint a Magyarországot sújtó szankció mértéke napi 27316 euró lenne.

A környezetvédelmi államtitkár az Index kérdésére azt mondta: a kitűzött határidőre valójában egyetlen tagállam sem tudta adoptálni az uniós irányelveket. Az átültetés késlekedése miatt tavaly januárban a bizottság még 23 uniós tagállam ellen indított kötelezettségszegési eljárást, igaz többségük időközben eleget tett kötelezettségének. Illés azt ígéri, Magyarország is gyorsabb lesz, mint a kilátásba helyezett brüsszeli eljárás, és az új hulladékgazdálkodási törvény már rég hatályban lesz, mire az uniós procedúra eljut a bírósági szakaszba.

Illés szerint az új szabályozás a prioritási lista elvárásai szerint készül, és többek között a megelőzés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés kérdésére is kiterjed majd.

A törvénnyel be akarják vezetni a szemétlerakási illetéket, valamint azt is, hogy kizárólag állami, illetve önkormányzati többségi tulajdonú cégek vehessenek részt a szemétszállításban. A magántulajdonban lévő kukáscégeknek, amennyiben folytatni akarják a tevékenységet, át kell majd adniuk a vállalkozás 51 százalékos tulajdonrészét az államnak.

Rovatok