Index Vakbarát Hírportál

Megkapta az engedélyt az abortusztabletta

2012. május 19., szombat 07:35

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) megadta az engedélyt az abortusztabletta magyarországi forgalmazására, értesült az Index. Információinkkal egyezően a Magyar Nemzet is azt írta, hogy az engedélyt aláírták.

A Medabon nevű tablettát az indiai Sun Pharmaceutical cég hollandiai központja Magyarország mellett Svédországban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Norvégiában, Romániában és Szlovákiában is bevezetné. A tabletta Magyarországon nem kerülne patikai forgalomba, csak kórházi körülmények között, szigorúan orvosi felügyelet mellett lesz alkalmazható.

A gyógyszer spontán vetéléshez hasonló állapotot idéz elő. Hatására a nem kívánt magzat vagy petezsák erős vérzéssel távozik a szervezetből, ezért nincs szükség művi beavatkozásra, vákuumszívásra és a méhfal kaparására.

Az abortusztabletta alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO), 2005-ben pedig a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta. A szülészeti szakmai kollégium szerint a gyógyszer szigorú feltételek és orvosi ellenőrzés mellett a terhességmegszakítás egyik alternatívája a 8. terhességi hétig, mert a művi abortusznál kevésbé terheli meg a női szervezetet.

Amikor magyarországi bevezetése legelőször, 2005-ben felmerült, magzatvédő szervezetek, egyházak, valamint fideszes és KDNP-s politikusok is tiltakoztak az alkalmazása ellen. Azóta ugyan voltak kezdeményezések a magyarországi forgalombahozatalra, de eddig egyik gyártó sem kapott magyarországi törzskönyvet a tabletta itteni bevezetésére.

A törzskönyv kiadása után a gyártónak még el kell küldenie egy mintát a tablettából az OGYI-nak, amely ezt megvizsgálja, és 8 napon belül válaszol a gyártónak. Ha a gyógyszer összetételét rendben találják, az alkalmazható lesz a hazai kórházakban.

A szülészeti szakma egységes álláspontja szerint a tablettás abortusz a terhességmegszakítás egyik alternatívája. Számos előnye van, de nem mindenben jobb a hagyományos küretnél. Bár a művi abortusz sem számít veszélyesnek, komplikációkat okozhat az altatás, illetve a behelyezett eszközök miatt megvan a kockázata annak, hogy méhűri fertőzés lép fel vagy átszakad a méh fala.

A tablettával már nagyon korai szakaszban, akár az 5-7. hét között eltávolítható a petezsák. Nincs szükség altatásra, de az erős görcsök miatt fájdalomcsillapítókat kell adni a nőknek. Míg az altatásban végzett művi beavatkozás néhány percig tart, a gyógyszeres abortusz hosszabb időbe telik, és akár hetekig is elhúzódhat utána a vérzés. A gyógyszer az esetek 97 százalékában teljesen kiüríti a méhet, de nagyon ritkán előfordul, hogy alkalmazása után vákuumszívásra vagy kaparásra is szükség lehet. A tabletta mellett szól, hogy a gyógyszeres abortusz után nagyobb az esélye egy későbbi problémamentes szülésnek, ritkábban következik be koraszülés vagy más komplikáció.

Hasonló gyógyszereket Nyugat-Európa legtöbb országában, az Egyesült Államokban és Kínában is alkalmaznak. Svédországban és Franciaországban a terhességmegszakítások többségét már ezzel végzik.

Mint korábban megírtuk, információink szerint egy francia cég, az Exelgyn Laboratories  is szeretné Magyarországon forgalomba hozni saját gyógyszeres terhességmegszakításra alkalmas készítményét.

Az abortusztablettáról részletesen a Közelít az abortusztabletta Magyarországra című cikkünkben olvashat.

Rovatok