Index Vakbarát Hírportál

Hollókőé lett a világörökségi vagyon

2012. május 23., szerda 15:52

Nógrád megye önkormányzata ingyenesen adta át Hollókő önkormányzatának a világörökségi település ófalui részében lévő ingatlanokat - ezt sajtótájékoztatón jelentették be a megállapodás aláírása után szerdán, Salgótarjánban.

Becsó Zsolt (Fidesz), a megyei önkormányzat elnöke elmondta: kilenc ingatlan térítésmentes átadásáról van szó, ezek számviteli értéke 60 millió forint. Az eszmei érték ezt jóval meghaladja, hiszen ezek Magyarország egyetlen világörökségi falujában találhatók.

Szabó Csaba (Fidesz), Hollókő polgármestere "aranybetűs ünnepnek" nevezte ezt a napot, és emlékeztetett arra: jó húsz éve vagyonmegosztáskor kapta meg az érintett ingatlanokat az akkori megyei önkormányzat, és bár azok a falu kezelésében maradtak, a falu azóta is azért harcolt, hogy ezeket vagyonilag is megkapják.

Három udvar, valamint a Vár étterem, a Szövőház, két palóc üdülőház, egy diákszállás és a Bátki ház került a hollókői önkormányzat tulajdonába.

Ez év januárjával megszűnt a megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepe, vagyonuk pedig állami tulajdonba került, de a törvény lehetőséget adott kivételeket meghatározó megállapodásokra. Nógrád megyében - a hollókői vagyonátadás mellett - így került Salgótarján önkormányzatának tulajdonába a bányamúzeum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyásával.

Rovatok