Index Vakbarát Hírportál

Biszku Béla is felavatta Kádár szobrát

2012. május 26., szombat 17:22

Autóstáska-rengetegben énekelték az Internacionálét Kádár János mobil mellszobrának avatásán. Biszku Béla is hozott egy szál virágot, az MSZP és Thürmer Gyula viszont ott se volt.

Horthy Miklós után végre Kádár János is szobrot kapott. A szoborháború állása így 1-1.

„Ezek mind vörös csecsen nevelkedtek. Én küldtem őket külföldi egyetemekre. Mindent tudok róluk" – mondta egy rendező a ma 100 éve született Kádár János mobil mellszobrának felavatása után a rendszerváltás utáni kormányok vezetőiről a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. „Én kommunista vagyok, és ezt felvállalom, de itt voltak ezek a magukat szocialistának vallók is, akik tapsolni se mertek. Szarok rájuk" – összegzett a Kádár János Baráti Kör elnökségi tagja, aki egyébként a Horthy-szobor felállítását nem engedélyezné.

Kommunista szuperbuli volt: megjelent az 1956-os forradalom utáni megtorlásokat belügyminiszterként irányító 90 éves Biszku Béla, és csendben egy szál virágot rakott a mészkőszobor elé. De ott volt Horváth István, az utolsó kommunista belügyminiszter és Berecz János is, aki a Magyar Szocialista Munkáspárt központi bizottságának ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó titkára volt. Thürmer Gyula azonban nem jött el, de még MSZP-s politikus sem volt jelen, pedig Kádár sírját Mesterházy Attiláék mentették meg: a Magyar Szocialista Párt, az MSZMP jogörököse nemrég tett eleget kötelezettségének, és a sír használati idejét 640 ezer forinttal hosszabbította meg.

A szobrot Moldova György leplezte le és simogatta meg, aki erőteljes beszédet mondott. Többen is azért dicsérték, hogy végre elmondta az igazságot a Kádár-korról („Mindenkinek megvolt a maga helye."), amit szerinte teljesen félremagyaráznak. A nyugdíjas Kossuth-díjas író az MSZMP főtitkárát proletárszentnek nevezte. Mint mondta: Magyarország nem méltó Kádár János emlékéhez, és szerinte, mivel azt megtagadta, „rászolgál minden jelenlegi és eljövendő nyomorra és megaláztatásra". Szerinte az 1956-ban a szovjet csapatokat riasztó Kádár helye „a történelem legnagyobbjai, Szent István, Mátyás király és Kossuth Lajos mellett van". Moldova elmondta: a mostani vezetőkkel ellentétben Kádárnak sosem volt svájci bankszámlája.

A Kádár János Baráti Kör, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete (MIKSZ) rendezvényén kb. háromszázan voltak. Pörgött a Best of Communism cd, és amikor az Internacionálé hangzott fel, a jellemzően ősöreg megemlékezők amerre épp fordultak, úgy álltak meg, és énekelték végig a dalt, néhányan feltartott ököllel. Eközben Moldova György dedikált a Munkásmozgalmi Pantheontól nem messze egy kis asztalnál, de lehetett venni Fidel Castro-bort is, amibe igazából tokajit töltöttek. Az autóstáska mellett a sötétkék bézbólsapka volt a nagy sláger, illetve a Kádár arcképével díszített vörös nyakkendő.

Kádár nem teljesen lehetett ott

A Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárának sírját 2007. május 2-án rongálták meg a budapesti Fiumei úti sírkertben. A tettesek Kádár János koponyáját és csontjait, valamint a felesége hamvait tartalmazó urnát vitték el a sírból, a Munkásmozgalmi Pantheon falára pedig egy Kárpátia-idézetet fújtak fel („Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat. 1956-2006").

A maradék csontokon a rendőrség DNS-vizsgálatot végzett, és azokat éjjel, titokban csempészte vissza a sírba. A Munkáspárt azóta is újra szeretné temetni a főtitkár maradványait.

Egy idős nő elmondta, hogy ő rengeteget köszönhetett a Kádár-rendszernek. Az apja eltűnt a második világháborúban, így az anyja őt és a húgát egyedül nevelte fel, mégis biztosították neki, hogy lediplomázhasson, most pedig a fia maszek munkákat tud csak vállalni. „Akkor még a gyerekeidnek is tudtál félretenni" – összegezte, miközben egy napszemüveges hatéves virágot tett Kádár János sírja elé, a mellszobor arcát pedig párás szemmel simogatta egy asszony.

Kádár első szobrával sokan fotózkodtak igazi szocialista beállításban, mivel azonban a rongálástól tartva nem engedték a temetőben hagyni, így alig egy óra után nagy gonddal belerakták egy Renault csomagtartójába, és elvitték Várhelyi András szobrász alkotását. Az utolsó megemlékező éppen ekkor érkezett, ugyanis azt hitte, hogy kettőkor lesz az avatás.

A rendezvényt vezető kommunista showman elmondta: Kádár János mellszobrából – amit adományokból készítettek Albertirsán – eddig 400 ezer forintnyi előleget fizettek ki, és várhatóan a Munkáspárt 2006 Hajnóczy utcai irodájában helyezik majd el, így valószínűleg nem kell majd attól tartani, hogy egy szélsőjobboldali Dániel Péter vörös festékkel leönti, habár a mészkőszobor úgy talán még erősebben képviselné a gulyáskommunizmust.

Rovatok