Index Vakbarát Hírportál

Kövér: A regisztráció segíthet a kocsmai szavazás ellen

2012. május 31., csütörtök 10:51

Még a Fideszen belül sem látszik, mekkora konfliktusokat szülhet az előzetes regisztráció kérdése, a párt alsóbb szintjein elő sem került még a kérdés. A vezetésben ugyanakkor láthatóak törésvonalak. Orbán Viktor támogatja, hogy az új törvényben előzetes regisztrációhoz kössék a szavazás lehetőségét. Kövér László házelnök szerint senkit sem szabad kirekeszteni a voksolás lehetőségéből, de azért lennének előnyei egy ilyen szabályozásnak is. A pártban már nincs szava a választási törvényt kidolgozó köztársasági elnökké lett Áder Jánosnak, de ő ellenezte a regisztrációt.

Várhatóan csütörtöki ülésén tárgyalja a Fidesz elnöksége a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Lázár János még államtitkári kinevezése előtt, a Fidesz frakcióvezetőjeként múlt héten jelentette be, hogy a testületnek kell meghozni a politikai döntéseket a módosítási javaslatokkal kapcsolatban, és utalt arra is, hogy már az eheti ülésen beszélhetnek az ügyről.

A tavaly elfogadott választási törvény a parlamenti választások főbb szabályait tartalmazta, és meghatározta, hogy az eddigi kétfordulós országgyűlési választások helyett a jövőben egyfordulós választások lesznek Magyarországon. A törvény rögzítette azt is, hogy a leendő parlamentekbe már csupán 106 egyéni képviselő kerülhet be, őket pedig új választókerületekben fogják megválasztani. A választásokkal kapcsolatos részletkérdések azonban a választási eljárásról szóló törvényben lesznek benne.

Az Index már tavaly októberben beszámolt arról, hogy a Fidesz-vezetők között, szűk körben felvetődött, hogy az országgyűlési választások választói névjegyzékbe ne automatikusan, a népesség-nyilvántartás adatai alapján lehessen bekerülni, hanem a szavazók aktív részvételével, úgy, hogy maguk jelzik választási szándékukat.

A hvg.hu múlt heti információi megerősítették, hogy a Fidesz-elnökségben többen valóban előzetes regisztrációhoz kötnék a választásokon való részvételt. A lap szerint a Fidesz elnökségi tagjainak többsége az előző ülésen támogatta, hogy már a következő választásokon csak azok tudjanak szavazni, akik előzőleg (egy-két hónappal a voksolás előtt) jelezték a hivataloknak a választási szándékukat.

Az Index információi szerint azonban a kérdésben eltérő véleményen van Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. A választási törvény kidolgozásában aktívan részt vállaló Áder állítólag nem támogatja a Magyarországon eddig ismeretlen rendszer bevezetését, a kormányfő viszont jó ötletnek tartja. Amikor a választási törvényről tavaly ősszel a frakcióban vitatkoztak, érintőlegesen szóba került a kérdés, egyik forrásunk szerint a frakció többsége nem zárkózott volna el a javaslattól, mondván, az erősítheti a választói tudatosságot.

Kövér László házelnök, aki tagja a Fidesz elnökségének, az Indexnek azt mondta: személyes véleménye szerint az előzetes regisztráció mellett az szól, hogy az eljárással meg lehet akadályozni a választási visszaéléseket, többek között a „kocsmai láncszavazásokat”. Kövér ezzel arra utalt, hogy a korábbi választások idején többször felmerült a gyanú, hogy szavazás napján különböző ajándékokkal bírták rá a választókat a voksolásra. A házelnök szerint azonban ügyelni kell arra is, hogy az előzetes regisztrációval senkit ne rekesszenek ki a potenciális szavazók közül.

A határon túli szavazók esetében azonban mindenképpen szükség lehet az előzetes regisztráció valamilyen formájára – mondta Kövér. A Fidesz választmányi elnöke ezt azzal indokolta, hogy jelenleg semmilyen adatbázissal nem rendelkezik a magyar állam a határon túli szavazókról. Kövér arról is beszélt: hallott olyan érveket a Fideszen belül, hogy nincs szükség az előzetes regisztrációra, mivel a jelöltállításhoz a jövőben is szükség lesz kopogtatócédulákra. A politikus szerint azonban a két kérdés nem függ össze egymással. Ezt azzal indokolta, hogy a kopogtatócédulára azért van szükség, hogy komolytalan pártok ne tudjak részt venni a választásokon, az előzetes regisztráció viszont a választókat venné számba.

A Fidesz vezetésének egy másik tagja viszont pont a kopogtatócédulás rendszer megőrzésével magyarázta azt, hogy szerinte miért nem valósulhat meg az előzetes regisztráció. A forrás szerint, ha a választási törvény őszi vitája során a Fidesz vezetése úgy döntött volna, hogy nincs szükség a jelöltállításhoz az ajánlószelvényekre, akkor lett volna realitása az előzetes regisztrációnak. A két kérdés politikailag azért függ össze, mert az új választási törvény szerint a jelenlegi 750-nél több, 1000 ajánlószelvényt kell az egyéni jelölteknek összegyűjteniük. Ez pedig megnehezíti a kormánypártoknál kisebb támogatottsággal rendelkező ellenzéki pártok helyzetét.

Ellenzéki oldalon egyértelműnek tartják, hogy az előzetes regisztrációt leginkább a Fidesz tudná kihasználni. A kormánypárt számára kedvező, hogy hagyományosan aktív a szavazótábora, és nagyobb valószínűséggel nyilvánítaná ki támogatási szándékát, mint az ellenzéki szavazók. Ráadásul a tervek szerint a regisztráció nem a kampányidőszakban, hanem hónapokkal a választások előtt zajlana le, így a Fidesz ugyancsak ki tudná használni hatékony mozgósító gépezetét.

A Fidesz mozgósító kampányait rendszeresen irányító Kubatov Gábor pártigazgató az Indexnek azt mondta, az előzetes regisztráció a jövőben sem akadályozná a pártokat abban, hogy az urnazárás előtt próbálják voksolásra bírni saját szavazóikat. Kubatov szerint az Egyesült Államokbeli tapasztalatok is azt mutatják, hogy a regisztrált szavazók között is legalább 20 százaléknak szüksége van egy utolsó figyelmeztetésre ahhoz, hogy ténylegesen leadja szavazatát.

Úgy tudjuk, hogy a kérdéssel az elmúlt hetekben nem foglalkozott a Fidesz parlamenti frakciója, és a párt alacsonyabb szintű testületein sem vitatták még meg az ötletet.

Az ötlet nyilvánosságra kerülése után az MSZP „kisemberellenesnek” minősítette a javaslatot, azt állítva, hogy azokat a rétegeket vágná el a politikai érdekképviselettől, akiket az oktatás, a szociális rendszer, az adózás és a munkajog területén bevezetett intézkedések a legdurvábban érintettek a Fidesz kormányzása alatt. A szocialisták szerint a bevezetése felérne egy beismeréssel, hogy a kormánypártok képtelenek a szegények számára elfogadható politikát folytatni, ezért jobbnak látják kihagyni őket a demokráciából.

Az LMP szerint viszont a regisztráció intézménye egyenes az utolsó szeg lenne a magyar demokrácia koporsójába. A kisebbik ellenzéki párt úgy véli, hogy a javaslat a pártok állami támogatásának megvonásával és a választókerületeket átszabásával együtt a Fidesz-KDNP hatalmának bebetonozását szolgálná.

Kósa már egy 2007-es interjúban elmondta

Az előzetes regisztráció gondolata újnak hat, de Kósa Lajos, a Fidesz-elnökség tagja már öt éve megindokolta az Indexnek, szerinte miért van szükség Magyarországon egy ilyen rendszerre: "Csináljunk olyan mechanizmust, ami inkább kedvez azoknak az embereknek, akiknek hosszú távú gondolataik vannak a saját jövőjükről, az ország sorsáról, az európai térségről. Hogy valami "abszurdot" mondjak, be tudja azonosítani, ki a miniszterelnök, és kicsoda az ellenzék vezére. Napi szinten tapasztalom, hogy ez nincs így. A Budapest parádé idején át akartam kelni az Andrássy úton, egy nyugdíjas néni méltatlankodott mellettem: "Most mondja meg fiatalember, hogy engedheti ezt Orbán Viktor." Mondom, hát azt nem Orbán, hanem a Demszky engedi, mert ő főpolgármester, de a néni nem hitt nekem. De ő éppúgy fog szavazni, mint az akadémia elnöke. Ez eddig rendben is volna, csak ne csodálkozzunk azon, hogy a magyar politika elment egy olyan irányba, hogy az dönti el az ország sorsát, hogy ki tudja eredményesebb megszólítani azt a hatszázezer uszkve egymillió szavazót, akinek semmilyen elképzelése nincsen még a saját életéről sem. Mert őket csak a demagógia és a bulvár eszközeivel lehet elérni. Márpedig látszik, hogy a jobb- és a baloldal szavazóbázisai nem tudják eldönteni a választást. Az a hatszázezer választó dönti el, aki az utolsó napokban határoz annak alapján, hogy ki ígér többet, ki ad több pénzt."

Rovatok