Index Vakbarát Hírportál

Tisza István körút lesz Debrecenben

2012. május 31., csütörtök 13:22

Tisza István volt miniszterelnökről nevezik el a Debrecenben nyár végén átadandó új kiskörút egyik szakaszát, így döntött csütörtökön a városi közgyűlés.

A beruházás az utolsó eleme a belváros funkcióbővítési projektjének, amelynek során egy új körutat hoznak létre a korábban lakóházakkal beépített területen. A belvárosi tehermentesítő út három ütemben készül el; első, 1,1 kilométeres, az Arany János utca és a Hatvan utca közötti szakaszát augusztus végén adják át.

Kósa Lajos polgármester a napirendi vitában elmondta: korábban döntöttek arról, hogy az új körút egyes szakaszait kiemelkedő életművet maguk mögött hagyó miniszterelnökökről nevezik el.

Egy korábbi döntés értelmében Antall József nevét viseli majd a Miklós utca és Széchenyi utca közötti szakasz. A közgyűlés csütörtöki döntése szerint Tisza Istvánról nevezik el a Széchenyi utca és Hatvan utca közötti szakaszt. A később építendő, a Hatvan utca és a Mester utca közötti utolsó rész pedig a tervek szerint Nagy Imre nevét viseli majd.


View Tisza István körút - 1. ütem in a larger map

Tisza István (1861-1918) Debrecen díszpolgára, 1911-ben döntő szerepe volt abban, hogy az országgyűlés elé került a Debreceni Egyetem alapításának javaslata. 1921-ben az egyetem fel is vette Tisza István nevét, és 1949-ig viselte.

A politikus kétszer volt Magyarország miniszterelnöke, a Debreceni Egyetem mellett egész alakos bronzszobra áll.

Az előterjesztést a közgyűlés egyhangúlag támogatta.

Rovatok