Index Vakbarát Hírportál

Áder: A médiatörvény csak a kezdet

2012. június 1., péntek 15:13

A jövőben is következetesen vizsgálni akarja a törvények alkotmányosságát és formai megfelelőségét Áder János. A Bécsben, első hivatalos külföldi államfői látogatásán tartózkodó köztársasági elnök újságírói kérdésre válaszolta, hogy alapvető feladata az őrködés a törvények alkotmányossága felett.

"Első parlamenti beszédemben világossá tettem, hogy az alkotmányban biztosított jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogom" – mondta, hozzátéve, hogy ehhez tartotta magát, amikor szerdán formai hiba miatt visszaküldte a parlamentnek a módosított médiatörvényt.

"Ehhez fogom tartani magam a jövőben is minden ügyben, ennél kisebb súlyú ügyekben is" – tette hozzá. "Az alkotmányosságát és az eljárási, formai hibátlanságát is vizsgálni fogom a törvényeknek. Ebben szeretnék következetes gyakorlatot kialakítani".

Áder János a médiatörvény módosítását azért nem írta alá, mert szerinte azt a kormánytöbbség a házszabály helyébe lépett országgyűlési törvény megsértésével fogadta el, amikor megszavazta annak zárószavazás előtti, utolsó pillanatban történő érdemi módosítását. Az Alkotmánybíróság Áderével egyező okra, a házszabályt sértő, zárószavazási módosítás miatti közjogi érvénytelenségre hivatkozva semmisítette meg tavaly az egyházügyi törvényt.

Áder elődje, Schmitt Pál bevallottan nem akarta jogi kukacoskodással lassítani a koalíciós jogalkotást, és minden elé kerülő törvényt aláírt.

Rovatok