Index Vakbarát Hírportál

22 millió forint Áder János megtakarítása

2012. június 8., péntek 19:52

Nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát Áder János köztársasági elnök pénteken. A dokumentum szerint a foglalkozása: ügyvéd.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára felkerült nyilatkozat szerint Áder János 2002 óta felerészben tulajdonosa Budapest II. kerületében egy 135 négyzetméteres társasházi lakásnak, Kisorosziban pedig egy 75 négyzetméteres családi házban van 25 százalékos tulajdonrésze 2005 óta.

Az államfőnek két személyautó van a nevén, egy Volkswagen Sharan és egy Citroen C3, mindkettőt 2009-ben vásárolta.

Áder Jánosnak több megtakarítása is van, összesen több mint 10 millió forintnyi és 40 ezer euró értékű befektetési jeggyel rendelkezik, valamint van egy 80 ezer euró értékű életbiztosítása is.

Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke közölte: Áder János, aki május 10-én lépett hivatalba, a határidő lejárta előtt tette közzé vagyonnyilatkozatát.

Négy nappal korábban hozták nyilvánosságra az előző köztársasági elnök, a lemondott Schmitt Pál vagyonnyilatkozatát. Az április 12-i keltezésű dokumentumban nem volt újdonság a legutóbbi, január 31-i vagyonnyilatkozathoz képest, viszont ha összehasonlítjuk az Orbán-kormány hivatalba lépése után, 2010 júniusában, még házelnökként leadottal, látszik, hogy Schmitt Pál negatív mérleggel zárta az elnöki éveit.

Miközben Schmitt államfőként havi 1 507 350 forintot kapott, amihez hozzájött még a havi 243 600 forint olimpiai bajnoki életjáradék, és a lakhatásra, rezsire sem volt gondja, nem vett sem új ingatlant, sem új kocsit, megtakarítása mégis több mint 28 millió forinttal csökkent.

Rovatok