Index Vakbarát Hírportál

Feszültséget kelt a Fidesz-frakcióban a járási vezetőkről szóló módosítás

2012. június 9., szombat 08:16

A Magyar Hírlap információi szerint feszültséget keltett a Fidesz-frakcióban a járási vezetőkről szóló törvényjavaslat-módosítás, különösen az ötéves közigazgatási tapasztalatot nehezményezték.

A lap szombati száma szerint több fideszes képviselő is felháborodott azon, hogy bár a járási vezetők lehetnek országgyűlési képviselők, kikötötték számukra a legalább ötéves közigazgatási tapasztalatot. Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM) vezető miniszter a hétfői zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslatát ennek ellenére nagy többséggel megszavazták a képviselők.

Ebben az áll: hivatalvezetői munkakörbe az nevezhető ki, aki büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható, felsőfokú végzettséggel és legalább öt év közigazgatási gyakorlattal rendelkezik. E vonatkozásban közigazgatási gyakorlatnak minősül az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség ellátása is.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy azoknak a politikusoknak a többsége, akik a járási hivatalok vezetésére készültek, 2010-ben kerültek be az Országgyűlésbe, így nem vezethetik a járásokat. Könnyítés, hogy közigazgatási tapasztalatnak számít a polgármesteri munka is, de a legtöbb érintett nem volt településvezető.

A pozícióval 2014-ig nem lesz összeférhetetlen az országgyűlési képviselőség, utána viszont igen.

Rovatok