Index Vakbarát Hírportál

Áder a fenntartható fejlődésről egyeztetne

2012. június 11., hétfő 21:02 | aznap frissítve

Ötpárti tanácskozásra hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit péntekre az államfő. Áder János a június 20-án kezdődő Rio+20 konferencia kapcsán, a fenntartható fejlődésről kéri ki a politikusok véleményét.

A Rio de Janeiróban megrendezendő konferencián a magyar álláspontot Áder János képviseli. Az államfő a pénteki ötpárti találkozóra szóló meghívó levelét hétfőn küldte el a frakcióvezetőknek.

Ebben Áder János úgy fogalmaz: Földünk növekvő népessége, ipari civilizációnk globális fejlődése mind erőteljesebben irányítja rá figyelmünket arra, hogy természeti erőforrásaink végesek. „Ma már nemcsak az a kérdés, miképp leszünk képesek jó gazda módjára sáfárkodni energiaforrásainkkal, hanem az is, miképp óvhatjuk meg az emberi, s vele együtt minden földi élet forrását jelentő vizeink, levegőnk, valamint termő- és erdők borította földjeink minőségét; hogyan tehetjük fenntarthatóvá, azaz az utánunk jövők számára is átadhatóvá és folytathatóvá mindazt, amit fejlődésnek hívunk" – áll a levélben.

Áder János szerint a Rio+20 előkészületei világosan jelzik, a világ ma már érzékeli, hogy tenni kell valamit, de hogy pontosan mit és hogyan, abban ma még nagy a tanácstalanság. Úgy véli, hogy a most megrendezendő világméretű tanácskozás a fenntartható fejlődéshez szükséges nemzetközi konszenzus megteremtését szolgálja.

Áder szerint „nekünk, magyaroknak is lehetőségünk lesz állást foglalni ezekben az emberiség előtt álló nagy kérdésekben." Ez a lehetőség azt jelenti, hogy nekünk, magyaroknak is számot kell vetnünk azzal, milyen értékeinket, tudományos és környezetgazdálkodási eredményeinket érdemes a világ számára követendő példaként bemutatnunk, és azzal is, mit kívánnak a Kárpát-medencei térség, s benne hazánk hosszú távú érdekei – áll a köztársasági elnök frakcióvezetőknek címzett levelében.

Az elnök szerint a Magyarországnak fontos érdekek túlmutatnak a választási ciklusokon, kormányzati időszakokon, és felette állnak a napi pártpolitikai vitáknak, ezért fontosnak tartja, hogy megismerje a frakcióvezetők véleményét.

Rovatok