Index Vakbarát Hírportál

Nagy Imre összehozta Gyurcsányt és Hillert

2012. június 11., hétfő 17:40

A pártszakadás óta először mutatkozik nyilvánosan Gyurcsány Ferenc egy régi párttársával a Parlament falain kívül. A Nagy Imre Társaság budapesti szervezete ugyanis június 16-án, szombaton 14 órakor, a politikus kivégzésének 54. évfordulóján megemlékezést tart az őt mintázó szobornál, a Vértanúk terén, ahol a Demokratikus Koalíció elnökén kívül beszédet mond Hiller István MSZP-s politikus, korábbi oktatási miniszter és pártelnök, valamint Mécs Imre, az SZDSZ egykori alapítója is, akit az 1956-os forradalom után szintén halálra ítéltek. Ő Nagy Imre 1989-es újratemetésén is felszólalt.

Meghunyászkodás vagy demokrácia?

Hiller Istvánt egyébként Gyurcsány 2004-es miniszterelnöki kinevezése után nem sokkal választották meg az MSZP elnökének. A pártot 2006-os választási sikere idején is ő vezette. Utódja maga Gyurcsány Ferenc volt a pártelnöki székben. Hillert a 2002-es kormányalakításkor az oktatási minisztérium politikai államtitkárának nevezték ki, majd 2003 és 2005 között a nemzeti kulturális örökség minisztériumát vezette, 2006-től pedig oktatási miniszterként tevékenykedett egészen a Fidesz 2010-es fülkeforradalmáig. De a köztes időben sem lazsált, hanem pártja 2006-os kampányára készült.

Aki ellátogat a rendezvényre, az meghallgathatja Tóth Károlyt, az újságírószövetség elnökét, Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét, Márton Lászlót a Demokratikus Charta képviseletében, valamint Donáth Ferencet, a társaság budapesti szerveztének elnökét.

A meghívó szövegében Nagy Imréék kivégzéséről úgy írnak, mint több nemzedék meghunyászkodó alattvalóvá válását előremozdító tettről, a kivégzettek emlékéről pedig úgy, mintha útjában állnának a mai hatalomnak. A szöveg szerint választhatunk a meghunyászkodás és a demokrata lét között. A meghívó utolsó mondata egyenesen a 65 évvel ezelőtti mély anyagi és szellemi válsághoz hasonlítja a mai állapotokat.

Rovatok