Index Vakbarát Hírportál

Földgáz is lehetett az iskolai rosszullét oka

2012. június 12., kedd 18:31

Továbbra sem tisztázott, mitől lett rosszul hétfőn délelőtt az az ötven tanuló, akiket a XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnáziumból kellett kórházba szállítani szénmonoxid gyanús tünetekkel. Az iskola igazgatónője szerint elképzelhető, hogy a közelben futó gázvezeték szerelése okozta a rosszulléteket az iskolában, de a Főgáz cáfolta ennek lehetőségét.

A hétfőn, majd a kedden elvégzett mérések sem mutattak ki semmilyen határérték feletti anyagot az iskola levegőjében, sem szénmonoxidot, sem más földgázszármazékot. Ezért az épületet a fővárosi katasztrófavédelem kedd reggel átadta az intézményvezetőknek - nyilatkozta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az iskola igazgatónője, Fekete Lászlóné nem tud róla, hogy az iskolában történt volna bármi olyasmi, ami a rosszulléteket okozhatta, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az eset előtt nem sokkal gázszivárgás volt az utcában. Állítása szerint a környéken lakók mind érezték a gázszagot, egyikük pedig úgy fogalmazott, hogy valóságos gejzírként tört fel a földgáz a csövekből.

A János utca és a Helsinki út kereszteződésénél, alig néhány száz méterre az iskolától valóban felbontották az úttestet, ugyanakkor a Főgáz Zrt. szerint a tanulók csak egy órával a munkavégzés után lettek rosszul, a földgáz pedig gyorsan elillan a levegőben. Bálint Norbert, a Főgáz Zrt. szóvivője hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a kérdéses időpontban, reggel 9-10 óra körül a szél éppen az ellenkező irányból fújt. Az OMSZ adatai szerint tegnap délelőtt a szél nyugati, dél-nyugati irányba fújt Budapesten, az iskola pedig pontosan keletre helyezkedik el az említett kereszteződéstől. A szóvivő szerint egyébként a földgáz nem mérgező, belélegzése nem okoz olyan tüneteket, amilyenekre a gyerekek panaszkodtak. Erről megkérdeztünk egy másik szakértőt is, aki kérdésünkre azt válaszolta, hogy a földgáz nagy mennyiségben (különösen zárt térben) oxigénhiányos tüneteket okozhat. Ilyen tünet lehet a fejfájás, bizonyos esetekben hányinger is.

A Nagy László Általános Iskola és Gimnáziumban hétfőn délelőtt lett rosszul több tanuló, akik fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Az épületet reggel 10 körül kiürítették, a tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen rendellenes anyagot nem mutattak ki, ezért a déli órákban a diákok visszatérhettek az iskolába. Kora délután azonban felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, ezért az épületet újra kiürítették, a gyerekeket pedig a szomszédos utcában lévő iskolába vitték át. Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója korábban azt mondta: a gyermekek állítólag egy ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak, de ennek érdemi okát a szakemberek nem találták.

A tanulók közül harminchat gyereket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára szállítottak bizonytalan mérgezési tünetekkel. A kórház közleménye szerint a megfigyelési idő alatt a gyerekek tünet- és panaszmentesek voltak, ezért ma délelőtt valamennyien elhagyhatták a kórházat. Tizennyolc tanulót a fővárosi Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára szállítottak, a diákoknál szén-monoxid-mérgezésre utaló tüneteket diagnosztizáltak. A gyermekek állapota az oxigénterápia hatására javult, többségüket már tegnap hazaengedték, három gyereket viszont továbbra is bent tartanak megfigyelésre. Az ő állapotukról a kórház egyelőre nem adott tájékoztatást.

A mérgezés okát nem sikerült megtalálni, a szülőket mindenesetre megnyugtatta, hogy a szakértők nem találtak mérgező gázt az épületben, így az iskolában a tanítás ma már zavartalanul folyt. Az incidens így nem veszélyezteti a pénteki ballagást és a jövő héten tartott középszintű szóbeli érettségik lebonyolítását sem.

Rovatok