Index Vakbarát Hírportál

80 milliárddal csökken a gyógyszerár-támogatás

2012. június 13., szerda 07:55

A kormány elé került a 2013-as költségvetési tervezet, amiből kiderül, hogy az egészségügyben komoly elvonásokra lehet számítani. A 2011-es 360 milliárd forintos lakossági gyógyszerártámogatás 158-ra, 43 százalékára csökken, de a gyógyszerkassza teljes összege se éri el a 200 milliárdot – írja a Népszabadság.

Ez előrevetíti, hogy a patikákban lényegesen többet kell majd fizetni a gyógyszerekért. A lap szerint jövőre már nem az egészségbiztosítás része lesz a baleseti és a népegészségügyi termékadó: ezek a központi költségvetés bevételei lesznek. Szócska Miklóst állítólag kinevették, amikor az egyeztetéseken 100 milliárdos többletforrást próbált kijárni.

Egyre több speciális gyógyszeres kezelést a betegek a járóbeteg-ellátás helyett már csak a kórházakban, a fekvőbeteg-ellátás költségeinek terhére kaphatják meg. Az elszámolásokkal azonban már eddig is gond volt, a lapnak több kórházi vezető azt mondta, hogy a daganatos terápiák költségelszámolásainak felét visszadobja az Országos Egészségpénztár.

A terv szerint teljesen megszüntetnék az egyedi méltányossági gyógyszertámogatások rendszerét: ebből fizetik például annak a mintegy ezer, életveszélyben lévő embernek a kezelését, akiknek a betegségére nincs támogatott orvosság.

Rovatok