Index Vakbarát Hírportál

Nyomoz a rendőrség az iskolai rosszullétek miatt

2012. június 14., csütörtök 20:50

Nyomozást indított a rendőrség a XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak hétfői tömeges rosszullétével kapcsolatban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese csütörtökön.

Sass Oszkár elmondta: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság.

Tömeges rosszullét miatt hétfő délelőtt kiürítették a XX. kerületi János utcában lévő Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét, több száz diák hagyta el az intézményt. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen szokatlan anyagot nem mutattak ki. A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe, kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, ismét kiürítették az épületet.

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója hétfőn azt mondta, a gyerekek ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak. Az iskolából aznap több mint ötven tanulót vittek kórházba, de már valamennyien hazamehettek.

Az intézményben kedden már volt tanítás. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője aznap azt közölte: a szakemberek kora reggel ismét végigjárták az épület minden szegletét, de a műszereik semmilyen, a határérték feletti anyagot nem mutattak ki, sem szén-monoxidot, sem más földgázszármazékot, így az iskolát kedd reggel átadták az intézményvezetőknek. A szóvivő az MTI-nek arra a  kérdésére, hogy akkor mi okozhatta a rosszullétet, azt mondta: a műszereik erre nem tudnak magyarázatot adni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön azt közölte az MTI-vel: területileg illetékes intézetének vizsgálata is eredménytelen volt, nem tudták megállapítani a gyerekek rosszullétének okát. Kitértek arra: az eset kapcsán nem ismernek olyan jellegű adatot, és nincs olyan jellegű információ a birtokukban, amelynek alapján közegészségügyi beavatkozásra lenne szükség.

A Heim Pál Gyermekkórház kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a toxikológiai osztályukra 36 gyereket szállítottak be "bizonytalan mérgezési tünetekkel". Miután a megfigyelési idő alatt a gyerekek tünet- és panaszmentesek voltak, valamennyien elhagyhatták a kórházat.

Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője hétfőn azt közölte: hozzájuk 17 diákot vittek be szén-monoxid-mérgezésre utaló tünetekkel. Ezeknek a tanulóknak a többsége már hétfőn elhagyhatta a kórházat, Csak három gyereket tartottak bent megfigyelésre, de kedden őket is hazaengedték.

Rovatok