Index Vakbarát Hírportál

Rejtély maradt az iskolai rosszullétek oka

2012. június 14., csütörtök 16:53

Nem sikerült kiderítenie a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatnak sem, hogy mi okozta a XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak hétfői tömeges rosszullétét – közölte Vass Csaba helyettes fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos csütörtökön.

A fővárosi kormányhivatal illetékes népegészségügyi intézete hétfőn, amikor az iskolából több diákot kórházba szállítottak gázmérgezés gyanújával és az épületet kiürítették, haladéktalanul a helyszínre ment, hogy amennyiben szükséges, megtegye a hatáskörükbe tartozó intézkedéseket. Ezt követően a közegészségügyi hatóság folyamatosan tájékozódott, kapcsolatot tartott az iskola vezetésével és a társszervekkel. Vizsgálódásuk során azonban nem sikerült kideríteni a gyermekek rosszullétének okát, mondta Vass Csaba. Az eset kapcsán nem ismernek olyan jellegű adatot, és nincs olyan jellegű információ a birtokukban, amelynek alapján közegészségügyi beavatkozásra lenne szükség.

A tömeges rosszullét miatt a XX. kerületi János utcában lévő Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét hétfő délelőtt kiürítették, több száz diák hagyta el az intézményt. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen szokatlan anyagot nem mutattak ki. A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe, kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, ismét kiürítették az épületet.

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója hétfőn azt mondta: a gyerekek ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak.

Az iskolában kedden már volt tanítás. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője aznap azt közölte: a szakemberek kora reggel ismét végigjárták az épület minden szegletét, de a műszereik semmilyen, a határérték feletti anyagot nem mutattak ki, sem szén-monoxidot, sem más földgázszármazékot, így az iskolát kedd reggel átadták az intézményvezetőknek. A szóvivő arra a  kérdésre, hogy akkor mi okozhatta a rosszullétet, azt mondta: a műszereik erre nem tudnak magyarázatot adni.

A Heim Pál Gyermekkórház keddi közleménye szerint a toxikológiai osztályukra 36 gyereket szállítottak be „bizonytalan mérgezési tünetekkel”. Miután a megfigyelési idő alatt a gyerekek tünet- és panaszmentesek voltak, valamennyien elhagyhatták a kórházat. Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője hétfőn azt közölte: hozzájuk 17 diákot vittek be szén-monoxid-mérgezésre utaló tünetekkel. Többségüket már hétfőn hazaengedték, csak három gyereket tartottak bent megfigyelésre, de kedden őket is hazaengedték.

Rovatok