Index Vakbarát Hírportál

Lesz elég bizonyíték Vizoviczkiék ellen

2012. június 15., péntek 12:37

Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetője, a korrupciógyanúba keveredett rendőri vezetők elleni nyomozás vezetője bízik benne, hogy az ügy minden összefüggését sikerül bebizonyítani. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi főigazgatója a hvg.hu-nak beszélt az ügyről.

Bolcsik a lapnak elmondta, hogy nem aggódik a fenyegetések miatt: jól és mélyen alszik, csak keveset. A nyomozás szerinte azért indult, mert a rendőrökkel párhuzamosan letartóztatott klubtulajdonos Vizoviczki László és a környezete nyíltan terjesztették, hogy befolyásos – köztük rendőri kapcsolatokkal is – rendelkeznek, és mindent el tudnak intézni. A Központi Nyomozó Főügyészségnek akkor adták át az ügyet, amikor a nyomozás nyílt szakaszba jutott, azaz megkezdődtek a letartóztatások.

A nyomozó szerint ezt az tette lehetővé, hogy kilenc éve, hogy amikor az NNI megalakult, kialakítottak egy rendszert a párhuzamos nyomozások elkerülésére. Vizoviczki ügyei a BRFK-hoz kerültek, ezért arra, hogy miért nem indult nyomozás korábban, Bolcsik nem tudott válaszolni. A részben általa kinevezett vezetők ügye fájdalmasan érintette, ám Bolcsik szerint bármelyik szervezetnél előfordulhat, hogy vezetők korrupciógyanúba keverednek. A bukottakat nem rendőrnek, hanem a szervezett bűnözés részének tekinti.

Az NVSZ vezetője arról is beszélt, hogy új koncepciót dolgoznak ki a nemzetbiztonsági átvizsgálás megújítására, mivel – miként azt a letartóztatott Hopka Lajos esete mutatja – a jelenlegi rendszer nem alkalmas a kockázatok kiszűrésére. A nyomozó azt is elmondta, hogy jelenleg zajlik Vizoviczki kapcsolatrendszerének évekre visszamenő feltérképezése. Bolcsik nem tartja elfogadhatónak, ha egy rendőr az éjszakai élet ismert szereplőivel barátkozik.

Rovatok