Index Vakbarát Hírportál

A Reuters kifilézte Magyarországot

2012. június 18., hétfő 11:39

Orbán Viktor kormányának kétéves teljesítményéről közölt összefoglalót a Reuters. Növekvő inflációról, emelkedő adóterhekről, szavazói kiábrándultságról és távolmaradó befektetőkről írnak.

Egyre növekszik az apátia az országban a Reuters cikke szerint, mivel a gazdaság újra recesszióban van és a győztes kormánypártok által korábban ígért életszínvonal-növekedés elmaradt. Az egyik  probléma, hogy Magyarország még mindig a 2008-ban felvett EU- és IMF-hiteleket törleszti, miközben a kormánynak újabb biztonsági forrásokra lenne szüksége. A mostani IMF-tárgyalásokat nehezíti, hogy Orbán Viktor elszántan ragaszkodik eddigi döntéseihez, köztük az egykulcsos adó megtartásához.

A miniszterelnök folyamatosan szembetalálta magát Brüsszellel számos törvény miatt, amelyek a kritikusok szerint saját hatalmának bebetonozását szolgálták. Gond, hogy a bankokra kivetett különleges adók (válságadók) elbizonytalanították a befektetőket. A vízválasztó az euróválság súlyosbodása lenne, ami gyengítené a forintot és bedöntené az itthoni tőzsdét, egyben színvallásra kényszeríteni a kormányt.

„Orbán zsákutcába került a népszerűsége kapcsán: ha ragaszkodik a status quohoz, az érinteni fogja a gazdaságot és az életszínvonalat. De ha egy teljes fordulatot visz végbe, akkor ez annak a hallgatólagos beismerése lesz, hogy rossz volt a stratégiája” – nyilatkozta a Reutersnak Mujtaba Rahman, az Eurasia Group kutatója.

Több megszólaló a szegénységre panaszkodik, miközben a gazdagok még gazdagabbak lettek. A Reuters szerint amikor a magyarok kétharmados parlamenti többséget adtak a Fidesznek, azt remélték, hogy a szocialista kormányzás után stabilitás, növekedés és új álláslehetőségek lesznek, de csak az árak és az adók emelkedtek.

Az írás szerint májusban az infláció 5,3 százalék volt és különösen az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedtek. A forint-euró árfolyam jelenleg 290-300 forint között mozog, ami jóval gyengébb, mint a két évvel ezelőtti 265 forint, amikor a Fidesz hatalomra jutott, de még mindig jobb a januári 324 forintos mélypontnál.

Megéri kicsit keménykedni

A Reuters kiemelten foglalkozik a napokban megjelent hazai közvélemény-kutatásokkal is, amelyek a választói aktivitás csökkenéséről és a szavazók körében tapasztalható elégedetlenségről szólnak. A Medián felmérése szerint a választók fele bizonytalan, vagy nem menne el szavazni, ha arra mostanában kerülne sor.

Mindezek ellenére a Fidesznek továbbra is erős a szavazói bázisa és az ellenzék nem egységes. Orbán Viktor erős EU-ellenes retorikája, a nemzeti szuverenitás igényének hangoztatása és „konfrontatív stílusa” kedvező fogadtatásra talált a lakosság egy körében.

Ha azonban folytatódik a kevésbé lelkes Fidesz-szavazók lemorzsolódása, akkor Orbán Viktornak úgy kell majd kitalálnia valami újat, hogy gazdasági téren továbbra is meg lesz kötve a keze a megszorítás igénye miatt. A magyar gazdaság így is 1,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, ami a legnagyobb visszaesés az EU-ban.

Növekedés lehet, de dübörögni nem fogunk

A gazdasági növekedés kilátásait eltérőn ítéli meg a kormány és a Reuters. Itthon 1,6 százalékos növekedést ígérnek 2013-ra, hála az Audi és a Daimler beruházásainak, de a Reuters által megkérdezett elemzők csak 1,1 százalékos GDP növekedésre számítanak.

A kormány szerint a gazdasági növekedést erősíti majd a több export és az új, 200 ezer embert foglalkoztató közmunkaprogram is, akárcsak a munkaerőpiac strukturális átalakítása. „A jelenlegi kormány olyan lépéseket tesz, amelyekre a magyar társadalomnak és gazdaságnak középtávon szüksége van” – idézte ezzel kapcsolatban a cikk Giró-Szász András kormányszóvivőt.

A hírügynökség is elismeri, hogy nagy előrelépés lesz a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása idén és jövőre is, de a munkanélküliség még mindig 11 százalék körül áll, az áfa elérte a 27 százalékot, míg a beruházások visszaestek, hála a nem-ortodox gazdaságpolitikai ötleteknek. Bár vannak, akik jól jártak az új kormányzati adópolitikával, a többség nem így érez és a bizonytalan jövő miatt aggódik, írja a Reuters.

Rovatok