Index Vakbarát Hírportál

Áder nem akar bezzegemberré válni

2012. június 20., szerda 15:10

Gyorsan jött népszerűsége ellenére Áder János nem fél attól, hogy Orbán mellett eminenssé válik. A köztársasági elnökkel készített interjú a Heti Válasz holnapi számában olvasható.

Az interjú megjelenésekor Áder épp a fenntartható fejlődésről szóló Rio de Janeiró-i ENSZ-konferencián van. Ezzel kapcsolatban az államfő közölte, a fenntartható fejlődést az egyik olyan, a politikai nemzet egységének témaköréhez tartozó ügynek tartja, ami mutatja, hogy az egység nem elvont fogalom: abban a magyaroknak a különbözőségek és ellentétek dacára más alapkérdésekhez hasonlóan kiegyezésre kell jutniuk. Mint mondta, minden szabad idejét a témába vágó tanulmányok olvasásával töltötte, és bár nem pályázik a "zöld elnök" címre, európai parlamenti munkája során sikeres környezetvédelmi kezdeményezések részese volt.

A válság euró nélkül is ideér

Az euró bevezetéséről Áder kijelentette, hogy ha az ország nem szalasztja el 2003-ban a lehetőséget, 4-5 éve az eurózóna tagjai lehetnénk, nem jutottak volna bajba a devizahitelesek, és a valutában nyilvántartott államadósság se lenne kitéve az árfolyamingadozás veszélyeinek, a valutaunió válsága viszont így is-úgy is érinti az országot. Az Európai Bizottság elnökével a kohéziós alapokról akar tárgyalni, érintve egyebek mellett az elhúzódó válság kezelésének szempontjait is.

Badarság a karantén

Áder szerint badarság, hogy Brüsszel csak Magyarországgal foglalkozna. A köztársasági elnök úgy véli, az ország nincs nemzetközi karanténban: csak vitás kérdésekről lehet beszélni, a nemzetközi szervezetek és a tagállamok közötti viták pedig a demokratikus működés részei. Mint mondta, minden politikusnak szerepe van abban, hogy milyen a Magyarországról kialakított, illetve alkotott kép.

Nem vágyik talmi népszerűségre

A törvények visszaküldésével kapcsolatban kijelentette, hogy tiszteli az elődjét, Schmitt Pált, "a józan belátás, az élet, a teljesítmény tisztelet mellett" fontos számára "az alkotmányosság, a törvényesség feltétlen tisztelete is". Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy népszerűsége miatt "bezzegemberré" válik Orbán Viktor mellett, Áder Petőfit idézve azt válaszolta, hogy a népszerűség olyan szikla, ahová nem azért viszik fel az embert, hogy ünnepeljék, hanem hogy letaszítsák, ezért az okos ember nem vágyik talmi népszerűségre.

Áder védelmébe vette az általa jegyzett, az ellenzék szerint a Fidesznek kedvező új választójogi törvényt, mivel a napokban a Velencei Bizottság is úgy találta, hogy annak alapján demokratikus választásokat lehet lebonyolítani.

Rendes magyar ember nem gyűlölködik

A Schweitzer József nyugalmazott főrabbit ért támadás után azért érezte szükségét a megszólalásnak, mert szerinte gyávaság, illetve alávaló otrombaság, ha egy 90 éves embert, illetve egy tekintélyes tudóst inzultálnak. A vallási vezető elleni támadást pedig aljasságnak tartja. Mint mondta, nem a hazai antiszemitizmusról szóló tudósításokat akarja megcáfolni: azt kívánta demonstrálni, hogy rendes magyar ember nem állhat az etnikai vagy vallási alapú megkülönböztetés, kirekesztés, gyűlölet oldalára.

A gyerekekre figyelni kell

Áder közölte, hogy még nem érkezett meg hozzá Geréb Ágnes kegyelmi kérvényének átirata az igazságügyi tárcától, ezért még nincs döntési helyzetben. Mint mondta, a felesége csak a belga tanév végeztével költözik vissza Budapestre, ezért addig csak részlegesen tölti be a first lady-szerepet. Áder ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy legkisebb gyerekük csak tíz éves, aki még sok figyelmet igényel.

Rovatok