Index Vakbarát Hírportál

Jobbikosokat perel a Hit Gyülekezete

2012. június 20., szerda 15:45

Polgári pert indított a Jobbik képviselői ellen a Hit Gyülekezete az elmúlt hetek iskola-fenntartási kérdések ürügyén zajló hecckampány miatt, áll az egyház közleményében.

A Hit Gyülekezete Kulcsár Gergely, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke; Rubi Gergely, Hajdú-Bihar megyei alelnök; Ferenczi Gábor, Veszprém megyei elnök és ifj. Hegedűs Lorántné, az Országgyűlés jegyzője ellen indítottak pert az egyház jó hírnevének megsértése miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ajkán és Hajdúsámsonon anyagi okokkal indokolták, hogy miért adták át az oktatási intézményeik fenntartását a Hit Gyülekezetének.

Május 30-án a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson képviselő-testülete határozott arról, hogy öt éven át az egyház működtetheti a településen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. A döntés után Hamza Gábor polgármesternek fel kellett függesztenie az önkormányzati testület ülését, mert több jelen lévő szülő hangosan kifakadt: "szégyelljék magukat!" – kiabálták az előterjesztést megszavazó képviselőknek, hozzátéve: a lelküket adták el a pénzért.

A képviselők ugyanakkor a korábbi tervektől eltérően úgy döntöttek, hogy a helyi Eszterlánc óvodát nem adják át az egyháznak.

Május 31-én pedig az ajkai képviselő-testület is úgy döntött, hogy az egyház működtetheti az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégiumot. A jelen lévő 14 képviselő közül a nyolc MSZP-s igennel szavazott a javaslatra, a Fidesz-KDNP hat képviselője nemmel szavazott. Az ülésre készített előterjesztés szerint a szakközépiskola dolgozói és szülői munkaközössége támogatták a fenntartóváltást.

Az egyháznak történő átadás ellen Ferenczi Gábor jobbikos képviselő közleményben tiltakozott. „A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete nevű szélsőségesen magyarellenes, cionista szekta oktatási intézményeket vegyen át”. Az egyház debreceni általános iskolája előtt pedig Kulcsár Gergely és Rubi Gergely tartott sajtótájékoztatót. A politikusok szerint a Fidesz kiengedte a szellemet a palackból azzal, hogy történelmi egyházi szintre emelte a felekezetet, az ország legnagyobb "destruktív szektáját".

Népszavazást akarnak

A párt legutóbb, június 13-án a hajdúsámsoni iskola előtt tartott demonstárciót. Kulcsár Gergely akkor elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne a Hit Gyülekezete működtesse a jövőben a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc általános iskolát. A politikus bejelentette azt is, hogy aláírásgyűjtést kezdenek a településen helyi népszavazás kezdeményezésére, mert – mint mondta – ez lehet az egyik út ahhoz, hogy megmentsék az iskolát.

Az iskolák átvételével kapcsolatban az egyház oktatási főigazgatója korábban az Indexnek azt mondta, azokért az iskolákért, ahol ezt a többség nem akarja, nem kívánnak élni a felkínált lehetőséggel. "Ezekért az intézményekért nem áll szándékukban harcolni” – szögezte le Horváth András, majd hangsúlyozta, mindenkinek szíve-joga kinyilvánítani a véleményét, de Ajkán és Hajdúsámsonon a többség pozitívan állt az átvételhez, majd folytatta, „kíváncsiak vagyunk a szülők, diákok akaratnyilvánítására, csak azzal nem értünk egyet, ha ebből az apóropóból politikai hecckampány indul”.

Rovatok