Index Vakbarát Hírportál

Elfogadhatatlan a kohéziós alapok csökkentése

2012. június 22., péntek 20:11

Az euróövezet problémáinak hosszú távú – de az egységes európai piacot és a versenyképességet nem sértő – megoldására van szükség, a gazdasági és monetáris unió jövőjéről szóló vitába minden uniós tagállamnak be kellene kapcsolódnia, elfogadhatatlan a kohéziós politika megvalósítására szánt pénzalapok csökkentése – mindebben egyetértését fejezte ki pénteken Prágában a négy visegrádi ország miniszterelnöke, aki közös levelet intézett az Európai Unió (EU) vezetőihez.

Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő Petr Necas cseh miniszterelnök meghívására pénteken Prágában tárgyalt, hogy egyeztessék álláspontjukat az Európai Unió jövő heti miniszterelnöki csúcstalálkozója előtt.

A közös levelet Herman Van Rompuynek, az EU elnökének, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének címezték.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy azok a változások, amelyek a visegrádi országokban zajlanak, nem egyszerűen reformok, azok valójában megújulási politikák. "Ha mindannyian elvégezzük a munkánkat, és Magyarország igyekszik ezt megtenni, akkor egy egész megújult Közép-Európát fogunk látni majd néhány év múlva közös munkánk eredményeképpen" – jelentette ki a magyar kormányfő.

A kohéziós alapokról szólva Orbán úgy fogalmazott, hogy az az egyetlen olyan európai uniós eszköz, amely bizonyítottan növekedést eredményezett. Ha Európa tényleg növekedést akar, nem szabad hozzányúlni a kohéziós alapokhoz – szögezte le. Hozzáfűzte: a kohéziós alapok felhasználása következtében sok-sok munkahely jött létre. A visegrádi miniszterelnökök levelükben úgy fogalmaznak: "A kohéziós politika nem lehet áldozata a többéves költségvetésben esetleg eszközölt megszorításoknak".

A kormányfők a sajtóértekezleten "pozitívnak" és "nagyon pragmatikusnak" minősítették a cseh elnökséget. Egybehangzóan azt állították, hogy a V4-ek súlya az Európai Unióban növekszik, a közös fellépés továbbra is mind a négy állam érdeke, bár természetes, hogy mindenkinek megvannak a maga nemzeti érdekei is. Orbán Viktor szerint a közös érdek egyebek között abból adódik, hogy a régió "a német és az orosz világ" között terül el, ami sok mindent meghatároz.

Orbán Viktor szerint az uniós források felhasználásának magyar rendszere "jól állja a sarat", de 2014-től átláthatóbb, kevésbé bürokratikus rendszerre van szükség, amelyen már dolgozik a kormány. Az MTI tudósítójának kérdésére kifejtette: "2010-ben egy, még az elődeink által fölépített rendkívül bonyolult rendszert örököltünk meg".

A magyar miniszterelnök a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogyan lehet az európai normák szerint támogatni a magyar vállalkozásokat, hogy azok a mostaninál jóval nagyobb arányban legyenek képesek indulni az európai uniós források megszerzéséért.találkozóján

Rovatok