Index Vakbarát Hírportál

Tízből kilenc strand megfelelően működik

2012. június 25., hétfő 09:57 | aznap frissítve

Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szezon eleji összesítése a medencés fürdőhelyek ellenőrzéséről. A május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött, de a helyek tizedénél egyszerre több kifogásolnivalót is találtak.

A hivatal összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, 548 medencés közfürdő üzemel az idén, ebből 321 fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok. Az OTH törekedett arra, hogy a fürdőhelyeket akkor látogassák meg, amikor a legtöbb a vendég.

Az esetek 75 százalékában az üzemeltetők megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, az egységek 11 százalékánál azonban több probléma is volt. Visszatérő eset volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de vegyszertárolási hiányosságokra, az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült.

A medencevíz bakteriológiai vizsgálatai alapján az előző évekhez hasonlóan az idén is a töltő-ürítő medencék esetében volt rosszabb a minőség. Míg a töltő-ürítő medencék 62 százaléka, addig vízforgatós medencék 71 százaléka ment át az ellenőrzésen. A fürdőhelyek többsége egyébként az utóbbi, korszerűbb technológiát alkalmazza.

Az ellenőrzött szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat általában elvégezték, az úszómesteri felügyelet a tapasztalatok szerint a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő.

Az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél a helyeknél azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása és az állandó uszodamesteri felügyelet.

Komoly hiányosságokat tapasztalt a hivatal a pezsgőmedencéknél. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik, az üzemeltetési szabályzatban jóváhagyott terhelési értékeket nem tartják be. Arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt egy fürdőt be kellett zárni.

Az OTH kiemelte, hogy a medencék tisztaságának megőrzéséhez és a problémák elkerüléséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak. Fürdőzés előtt minden esetben ajánlott lezuhanyozni és használni a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa, a szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül, felhevült testtel pedig senki se ugorjon a vízbe.

Rovatok