Index Vakbarát Hírportál

Az orvos is visszaélne az abortusszal?

2012. június 26., kedd 23:10

Továbbra is úgy tűnik, nem szakmai okok indokolják az abortusztabletta hazai alkalmazásának megtiltását, az egészségügyi államtitkárság ugyanis nem adott érdemi választ a Társaság a Szabadságjogokért kérdéseire az ügyben, közölte a civil szervezet. Az államtitkárság a TASZ-nak írt levélben a gyógyszer alkalmazásának kockázataival és a várható visszaélésekkel indokolja a tiltást.

A Társaság a Szabadságjogokért azután fordult közérdekű adatigényléssel az egészségügyi államtitkárásghoz, hogy az abortusztablettát május 18-án ugyan törzskönyvezték Magyarországon, de rögtön ezután Szócska Miklós egészségügyi államtitkár bejelentette: a gyógyszer használatát nem engedik meg. Szócska kockázatokra, hosszú távú mellékhatásokra utalt, de a szakmai érveket nem fejtette ki bővebben. A TASZ ezeket szerette volna megtudni.

Az államtitkárság nevében Beneda Attila kabinetfőnök válaszolt a civil szervezet kérdéseire. A levelet (.pdf) a TASZ tette közzé, amely több ponton erősen vitatja az egészségügyi államtitkárság érveit. "Nem kaptunk érdemi választ a kérdéseinkre, így továbbra is úgy tűnik, hogy nem szakmai okok indokolják a gyógyszeres terhességmegszakításhoz való hozzáférés korlátozását" - mondta az Indexnek Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetője. A civil szervezet szerint az abortusztabletta bevezetése nem a szabályozás enyhítését jelentené Magyarországon, csak egy korszerű egészségügyi beavatkozáshoz való hozzáférést.

A TASZ-nak írt levélben Beneda Attila kifejti, hogy bár a magyar gyógyszerészeti intézetnek (GYEMSZI-OGYI) egy uniós engedélyezési eljárás keretében ki kellett adni a magyarországi törzskönyvet, a terhességmegszakításra vonatkozó szabályozás kialakítása nemzeti hatáskör. A tárca szerint a gyógyszer rendelhetőségét ugyan itthon a legszigorúbb kategóriába sorolták, a hazai szabályozás mégsem zárná ki, hogy a készítményt vény ellenében a patikában is kiadják. Ez Beneda indoklása szerint nincs összhangban a magzati élet védelméről szóló törvénnyel, így a tárca vizsgálja, milyen módon lehetne harmonizálni a két szabályozást.

Kitér arra is, hogy a bár az abortusztabletta valóban szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létfontosságú gyógyszereket felsoroló listáján, ezt elsősorban azoknak az országoknak ajánlják, amelyekben csak korlátozottan hozzáférhetők az egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszerek és egyéb terápiák, és amelyek nem tudják kezelni a túlnépesedés kérdését. A TASZ szerint ebben igaza van az államtitkárságnak, de kérdés, hogy szerepelne-e rajta a gyógyszer, ha lennének a biztonságosságával kapcsolatos fenntartások a szakmában.

A tárca álláspontja szerint az abortusztabletta hatásosságával kapcsolatban Magyarországon nincs elegendő mennyiségű adat és klinikai tapasztalat. A TASZ ezt erősen vitatja, hiszen a szegedi egyetem klinikája korábban részt vett a WHO több országra kiterjedő vizsgálatában. “Felmerül a kérdés: a magyar nők fiziológiája valójában miben különbözik akár a szomszédos országokban élőkétől?” - teszi fel a kérdést a TASZ honlapján Kapronczay Stefánia. A szintén a WHO által kiadott Safe abortion (Biztonságos abortusz) c. dokumentum második, a napokban megjelent kiadása a terhesség megszakítás egyik módszereként utal a tablettára, világosan megfogalmazva az alkalmazásával kapcsolatos eredményeket és ajánlásokat.

Az államtitkárság szerint a gyógyszer forgalomba hozatalához készült értékelő jelentés szerint 100 esetből 3-4 alkalommal nem elegendő a terhességmegszakításhoz a gyógyszeres terápia, utána sebészi beavatkozást is kell alkalmazni. Hivatkoznak egy, az Egyesült Államokban készült tanulmányra, amely szerint 100 ezer esetből 1 esetben halál is előfordulhat a gyógyszer alkalmazásakor, ami tízszeres kockázatot jelent a művi vetéléshez képest.

A TASZ megjegyzi: pusztán a halálesetekre koncentrálni nem érdemes. Valamennyi kockázatot meg kell vizsgálni, a fertőzésveszélyt, az esetleges meddőség vagy koraszülés kockázatának növekedését, valamint érdemes más egészségügyi beavatkozások kockázatával is összevetni ezeket az értékeket. Az államtitkárság által hivatkozott cikk szerint ráadásul olyan alacsony számú esetről van szó, hogy a különböző beavatkozások biztonságosságának a halálesetek, súlyos komplikációk mentén való összevetése statisztikailag gyakorlatilag lehetetlen.

A tárca a tiltást azzal is indokolja, hogy az abortusztabletta tájékoztatóján nem lehet részletesen bemutatni a terhességmegszakításhoz szükséges szigorú eljárásrendet. Szerintük emiatt visszaélésektől lehet tartani, mert “sem a betegek, sem az orvosok esetében nem garantálható a jogszabálykövető magatartás”.

A TASZ szerint ezzel kapcsolatban az államtitkárságnak, illetve a magyar államnak van feladata. A beavatkozást végző orvosok egyébként nyilvánvalóan tisztában vannak a szabályozással. Az absztrakt és távoli kockázatokkal kapcsolatban már többször bebizonyosodott, hogy a tiltás a legkevésbé hatékony eszköz a legyőzésükre, állítja a TASZ. Ha a kormánynak valóban az abortuszok számának a csökkentése a célja, akkor arra kevéssé hatékony eszköz, ha korlátozza a hozzáférést a beavatkozás elvégzésének egyik módjához.

Az abortusztablettáról bővebben a Közelít az abortusztabletta Magyarországra című cikkünkben olvashat.

Rovatok