Index Vakbarát Hírportál

Megszüntették az eljárást az LMP újévi akciója ügyében

2012. június 26., kedd 13:28 | aznap frissítve

A Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős végzésében megszüntette a január elsején a főváros több köztéri szobrára táblákat kihelyező LMP-s aktivisták elleni eljárást.

A három aktivista ellen a rendőrség rendzavarásért és garázdaságért indított eljárást, mert január elsején a Hősök terén, a Kodály köröndön és a Jókai téren is politikai tiltakozószövegeket, illetve idézeteket tartalmazó táblákat helyeztek el a köztéri szobrokon.

A bíróság az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy az aktivisták nem követtek el kihívóan közösségellenes magatartást, amellyel zavart vagy riadalmat keltettek volna, és nem is volt ilyen szándékuk.

A három aktivista a bíróságon elismerte, hogy ők helyezték el a táblákat. Elmondásuk szerint céljuk politikai véleménynyilvánítás volt. Az aktivisták egyebek mellett az új alaptörvény, a munka törvénykönyve és a házszabály módosítása ellen kívántak így tiltakozni.

Az aktivisták jogi védelmét ellátó Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője perbeszédében alkotmányos alapjognak nevezte a politikai véleménynyilvánítást, így álláspontja szerint semmilyen szabálysértés nem történt január elsején.

Az ellenzéki politikus a tárgyalás után azt mondta, hogy örül a döntésnek, egyben teljesen abszurdnak nevezte, hogy a könnyen eltávolítható politikai szövegek kihelyezése kihívóan közösségellenes magatartás lett volna.

Schiffer András megfogalmazása szerint „a rendőrök azért jártak el, mert a politikai megfélemlítés most is működik a szervezeten belül és úgy gondolták, hogy a kormányt kritizáló, szokatlan megnyilvánulásokat meg kel torolni”.

Az Új Ellenállást az LMP december 23-án hirdette meg, majd azzal az akciójával folytatta, melynek során tagjai az Országház parkolóit lezáró sorompóhoz láncolták magukat.

Rovatok